Thursday, August 05, 2010

kejadian pecah rumah

kejadian adalah berlaku jumaat lepas..sehingga hari ini..mood adalah sedikit down..
ramai la yang dah tau..utk rekod..citer secara ringkas di blog

balik je keje hari jumaat, suasana rumah agak pelik..**asal mmg dah agak bersepah..hahah..tapi ni makin bersepah
so call laki aku..kot2 la kan..dia cari barang ke ape pagi tu..dia ckp takde cari ape pun..so mata tros tengok pintu dapur..nmpk grill dah terbukak

so dipendekkan cerita..call asben aku..bitau bla..bla...call kawan aku..yg dok dekat umah..suh dia dtg teman..aku dan rayyan masuk balik lam kete..in case ade org lagi lam umah
pastu kawan aku dtg..laki dia check sume ok..baru kitorg masuk..

syahdu la tgk umah bersepah2..ngan mengenangkan barang2 berharga yang ilang
barang besar2 tak diambil..yang hilang cam rantai, cincin, brg2 kemas lain..cash, kasut, jam ..ade la 6-7 ribu anggaran kerugian..

malam tuh..ingat nak pi balai polis IPD kat depan jusco equine..rupanya situ takleh buat report..kitorg kena pi either seri kembangan or puchong jaya ...oooo..jauh bangat tuh..so polis tu ckp..suh call polis seri kembangan..then dorg dtg umah..ok..fine
kami call ..then lam stgh jam tuh..polis peronda datang..tgk tempat kejadian..*masa ni..abg long aku pun dh ade

rupanya..pada hari yang sama..2 rumah lagi kena pecah masuk jugak..dekat2 umah aku jugak.
nak dekat raya nih kan..

jenuh la nk mengemas..abih sume kain baju lam almari bersepah2..huhu

oleh itu..pada korang hati2 la eh..barang kemas buh lam almari kunci mmg takde maknanya..situ la tempat yang mmg pencuri target
better simpan kat dapur ke..atau buh lam poket2 baju yang digantung lam almari ke..

nombor telefon balai polis terdekat pun..jangan lupa sentiasa ada lam enpon..kot2 nampak benda yang meragui..boleh terus call polis..sbb polis peronda sentiasa ade..dorg leh sampai cepat..

itu je la nk share ape yang dah berlaku..

9 comments:

Me_Lina said...

la yeker... aduhai... tgh nak raya di la diaorng rancak nak buat keje tu... mak kite dlu selalu letak kt dapur... tpt garam gula tu,.. tp skrg simpan kt bank jer... yg kecik2 je pakai kt badan.. bahaya la..

Liza said...

liza paham macamane rasanyer, rumah liza pun kena pecah masuk 3 tahun lepas, sgt sedih dan trauma tapi bersyukur masa tu kitaorg takde kat rumah

Liza said...

liza paham macamane rasanyer, rumah liza pun kena pecah masuk 3 tahun lepas, sgt sedih dan trauma tapi bersyukur masa tu kitaorg takde kat rumah

Intan said...

Ya Allah minah...i'm so sorry to hear about this. Byknya jumlah kerugian tu :(

Semoga si pencuri itu mendapat balasan yg setimpal atas apa yg di lakukan nya...tak habis2 menyusah kan hidup org!

Minah sabar ye...Intan pon takut gak nie coz yelah kawasan rumah baru Intan tu still tak ramai lagi yg masuk...

Martuis.Martapau said...

Minah, sian kat hang. Kasut pun dia ambik jugak?

Next time kot2 dia datang lagi, baik hang ambik precautions Minah.

strawberi said...

lina..tu la..org dulu2 dorg suka beringat..tp tu la..dah jadi camni..baru terfikir nk simpan bank la itu la ini la..hehe


kak liza..bersyukur jugak sbb kitorg pun takde kat umah..harta bleh dicari..nyawa ade satu ni je...

intan..kitorg redha je la..nak wat camne ..dh jadi kan..so kena extra carefull la kan..

tq

strawberi said...

marts..kasut aku slamat..kasut laki aku jadi mangsa...ehehe..tu la..skang dh takde bnda berharga kat umah..huhu..grill pun lam proses tukar yg lebih slamat

Ammal said...

La Minah.. kesian ko... sabar ye. Ammal leh bayangkan camana rasanya. Walaupun tak pernah kena (Alhamdulillah), tapi rumah jiran & rumah kakak pernah kena... Ammal hilang kereta je dulu pun, rasa bengong jap kepala sebab terkejut sangat... take care ye. Semoga berada dalam perlindungan Allah sentiasa...

strawberi said...

tu ar ammal..adala rasa ralat2 sket..coz patut nak simpan tmpt lain..tk buat2..last2 kena camni..huhu

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow