Monday, February 28, 2011

Lunch date @ klcc

my lunch date dengan 2 orang kawan baik di klcc pada jumaat lepas

igt nak letak tajuk camtu kat atas tu...tp cam panjang sgt la plak..hehe
jumaat lps..janji ngan kak med dan paen..atau nama betul dorg sharifah neng salmi dan sorg lagi nama noor asmara :)
plan asal kat manhattan fish market..skali dah tutup daaaa..camne bleh tatau plak..ehehe...pdhal pengunjung tetap klcc..haha...tp ye la..manhattan tu dok kat ceruk hujung bwh...mmg tak slalu ke sana
memandangkan kak med tgh berpantang dan bleh mkn ikan je..kami masuk je la dome stlh tgk2 menu kat situ..

sembang2 hanya tertumpu pada citer kak med yang sakan dok citer pengalaman kansernya..kalo tgk kan kak med..tak mcm org dh kena kimo berkali2..perwatakan pun tak berubah..masih ceria cam dulu..kagum btol la aku..dalam masa sama ngeri jugak dgr dia citer sblm kimo kena tebuk kat perut tanpa ubat bius..utk buang air yg ade lam perut ..pastu kena inject sana sini..sebulan skali kimo...ngeri la jugak...tapi kak med tetap kata takde ape2..ye lah kan.kita tak laluinya..mana nak tau camne perasaan yang sebetul2nya..cuma pakat2 doa..semoga kak med cepat sembuh..

si paen plak..pompuan yang bizi travel sana sini..susah nk jupe..hehe..rajin kasik svnr dr merata dunia..so kali ni kami dpt duit colombia...sbb dia keje sana 4 bulan..pastu dah serik tanak pi sana..hehe..

dah mkn2 ..sembang2...paen nk kena blk opis..so aku teman kak med pi salon kat tkt atas jap..ye lah..masa rehat aku pjg lagi..hehe
so jalan2 jap...pastu kami balik..memandangkan dorg slalu kasik gift dan banje aku..kali ni ..aku banje dorg kek cekelat yang aku buat..hehe

insya allah jupe lagi 


kak med dan paen



Thursday, February 24, 2011

Learn ABC

video

Wednesday, February 23, 2011

Red Wok @Bangi -Steamboat

Hari Sabtu pas celebrate bday kakak aku...kami pi red wok kat bangi..gambar ni gambar siang lah..pic kredit http://redwok.wordpress.com/
sini mmg ade byk pilihan steamboat..ade 2 jenis ade yg steamboat je..satu lg bbq steamboat..bleh grill dan mkn steamboat..gamba ni pun dr http://redwok.wordpress.com/

ni baru permulaan makan nih...hehe..baru amik sket2..
sejam slps tuh..dah penuh meja dgn pinggan kosong..hahaha..gambar semasa makan..tk smpt amik yer..sbb masing2 sangat sebok..topup lauk lam periuk..dok grill..dok ulang alik amik mcm2 mknn..dok layan anak...sume la..so takde masa nk amik gamba..hehe..yang pastinya mknn kat sini mmg puas ati sangat..tempat pun besar..lehla muat 400 orang kalo tk silap..
ade 2 jenis pakej..bleh pilih ikut mana suka..kalo amik steambiat je..dpt periuk besar..takde tmpt grill lah kan..nampak tak situ..budak bawah 99cm makan free
jadi..dua orang ni makan free..takyah bayar..hehe..rayyan mmg makan sket je...si syahmi tu..2 kg ketam agaknya makan..dr start mkn..sampai abih...ketam..ketam...hehe..tq abe long..sbb open table... :p

Tuesday, February 22, 2011

Ahmad Bushra

Ini ialah anak adik aku yang dilahirkan pada 17 Januari ri tu..nama dia Ahmad Bushra bin Mohd Badrul..Lahir kat Hospital Serdang dengan berat 3.1 kg..gambar 1st tu..masa tu umur baru 2-3 hari...

Gambar kedua lebih kurang lam minggu lepas..ni aku cilok dr fb adik aku..sbb dh lama tak jupe budak kecik nih..ye la..pas seminggu bersalin..adik aku blk pantang kat kg la kan..ni tak sampai sebulan..berat dh 4.5kg...iskkk...cukup abih pantang nnt..ntah bulat cemana la muka budak bushra nih..dahla kening tak nmpk..hehe..bulan 3 nnt adik aku blk sini..blehla jupe budak kecik nih..bulan 3 nnt..maybe ade baby baru lagi..bulan 4 plak..kakak aku plak bersalin..wahh..meriah lah raya nnt..makin bykla kena kuar duit raya nih..haha :p

--
update..semlm call adik...dia bitau baru timbang umur 36 hari...dah 5.2 kg..

Monday, February 21, 2011

Hari Minggu Saya

Sabtu pagi lepak2 kat umah..aktiviti bersama keluarga..petang pi giant bli barang2 sket..otw blk dr giant..kakak ipar call bitau nak dtg...kakak aku pun nk dtg jugak..sbb mlm nnt..nak pi bangi..kalo ikut kedudukan geografi..umah aku paling dekat ngan bangi..so sangat sesuai solat maghrib kat umah..then gerak pi bangi...Sabtu ri tu 19 Feb birthday kakak aku..tapi aku cam igt2 lupa nak buat kek..hahahha..barang2 sume dh bli jumaat ri tu..
So blk dr giant lam kul 6..tros amik2 bahan...buh lam mixer...teros bakar kek selama stgh jam..elok kek masak..dorg sume sampai..so sambil2 tu aku sejukkan kek..borak2..lam kul 7 lebih..hias2 kek..igt nak buh lam kotak ..angkut pi bangi..tapi salah bli kotak..hihi..so tros potong kat umah aku je laa...


Kek tu sepatutnya stoberi dikeliling..tapi dh 'tertulis' dulu sblm letak buah..jadi agak comot..takpelah..halal je...

dua orang budak yang agak over melebihi birthday girl..3-4 kali pasang lilin dan tiup..huhu..

Ahad aku plak..buat kek coklat cam biasa..sambil2 kukus kek cekelat..sambil apdet blog utk seminggu..hehe
Ade lebih dr 7kg kek utk disiapkan.. :p..bye

Friday, February 18, 2011

Botol susu avent untuk dijual

ni kawan aku punya..baru beli tp anak dia tanak plak..kira baru guna sekali dua je la
harga asal : rm49
harga nak jual : rm35 tak termasuk harga pos..kalo nak amik sndiri..kat UPM yer..
berminat sila emel ke minah05[at]gmail.com


status : SOLD

Thursday, February 17, 2011

Wedding Cake Class

Kat ngan umah aku, ade kedai jual bhn2 kek..so mmg port tmpt slalu singgah la kan..kurang2 skali seminggu :)
Kat situ jugak ade buat kelas kek dan macam2 kelas lagi lah..aku mmg suka la benda2 camni..biasanya hujung minggu hari ahad la..tp kadang2 time kelas yang best2..aku asik ade hal...hari tu auntie kat kedai hot oven ckp ade kelas wedding cake..kalo nak dikira ni untu stage 3..tapi bolehla..kebetulan plak aku free...oh..bukan kelas tu free tau..byr rm150 ..peralatan bwk sndiri..kelas dr kul 10.30 sampai 4 ptg...memang excited la kan..

sblm kelas start..kena bli brg2 utama dulu utk deco kek..aku pun sblm ni..mmg tatau barang ape nak guna..so kali ni dpt blaja..at least aku tau comb scrapper tu guna untuk ratakan kek dan jadi cantik..pastu nozzle2 yang mana untuk uat daun, bunga dan mcm2 la...dptla blaja sket kan..walaupun terhegeh2 nak buat bunga..haha..at least sume yang pegi kelas tuh..90% lebih kurang cam aku je..hihi
masa kelas tuh..mula2 akan buat hiasan kat dummy cake dulu..then dpt kek btol..kek 2 tingkat ok..bentuk heart lagi..pasni dah bleh amik tempahan kek 2 tingkat...hehe..pasan :p
 ok..layan gamba je la
kek bulat dipotong bentuk heart

chef in da house


kek saya

dummy cake

sebahagian dr kek

hari2 adalah birthday saya!!

Wednesday, February 16, 2011

Dinner ala Western

Last weekend mkn2 bersama famili..famili tu maksudnya adik beradik yg ada kat kl ni la..ekceli bukan kl pun..aku kat selangor..abg kat nilai, adik ipar kat bangi, kakak aku kt kl..rojak la kan..saje la tema dinner kali ni ialah western..memula plan nak wat roasted chicken..skali oven umah abg aku rosak plak..tukar pd lamb chop..hehe..so aku setelkan bahagian fruit salad dan mashed potato. budak kecik mkn mashed potato dan ayam. Oh ya..kek tu pun ..aku buat..hehe..biasala..bab deco mmg masih blaja lagi.. :p


fruit salad : potong buah apple merah , hijau ..rendam dalam air garam sekejap utk elakkan warna bertukar jd lebam..potong buah kiwi, tembikai dan oren sunkist...pastu tuang je sos salad buah
mashed potato : rebus kentang..lenyek2 dan campur butter, susu segar, garam dan pepper..patut buh mayonis..tp aku tk buh..mls nk bli
gravy mashed potato : panaskan kuali, buh butter, bawang besar yang potong dadu...goreng sampai warna brown, buh satu sudu kecil tepung gandum utk pekatkan gravy..tambah air...buh chicken stok...buh pepper,..tak perlu grm sbb kiub ayam dh masin..siap..patut lagi buh sour cream..then sejukkan..blend kasi halus..

ni plak kek sponge coklat.. :p


lately mmg rasa bersalah sangat pada blog sbb langsung takde rasa nak apdet blog..hahaha..ni baru nk start balik..
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow