pastu rasa cam nk order sebijik kek red velvet ..pstu mkn sorg2...pastu rasa nk buat pavlova...buh strawberi, rasberi, kiwi byk2 atas tuh..perghh..best tuh...
macarons yg bli..tak redeem2 lagi..nnt dh bli and buat sume mknn tu..bleh citer psl mknn lagi..bijak kan..heee
ni resepi berkurun lama yg dah buat..balance bahan2 pun ade lam peti ais lagi..hiks
ri tu buat byk...(byk tak byk..satu paket fettucini je) utk potluck bahagian ri tu..sempena budak praktikal nak abih..so buat la sket..sbb dorg dh order menu yg berat..iaitu nasi dagang..tp ehem..fettucini ni abih dulu...hikss
sonang jo nak buat nih...
mula2 rebus sepeket fettucini ..ngan garam dan minyak sket..lama jugak rebus benda nih..sbb besau2 dr spageti kan
utk sos carbonara
1 tin carbonara sos brand prego..yg tin biru kecik tuh
1/2 tin campbell mushroom sup
susu segar ( lam stgh cawan kot)
bawang besar (sebijik -potong dadu)+ 2 ulas bwg putih
isi ayam (optional-potong kecik2)
button mushroom (potong kecik)
sosej (potong kecik2..sy guna yg ade mushroom lam tu)
garam
butter dan olive oil
black pepper
oregano
tumis butter + olive oil (if takde..buh butter je atau olive je pun ok)
buh bawang besar dan bwg putih
buh ayam..pastu sosej dan mushroom..
campur air sket jika perlu
buh sos prego dan mushroom soup..tambah air bg cair sket..juga susu segar
dan buh black pepper dan oregano
rasa dulu..biasanya tkyah buh garam dah sbb mushroom soup dan sos carbonara tu dh masin
dah siap utk dihidang
sesuai utk makan2..atau party..
ni masa buat kt umah |
ni bwk kat opis |
No comments:
Post a Comment