Thursday, May 03, 2012

Meh Buat Roti Canai

Hari tu..aku tgk kak wina post gambar dia buat roti canai...maka aku pun sebok nak cuba..sebabnya resepi dia simple giler
gandum, air, garam gula, telur, marjerin ngn susu pekat..gandum je byk..bahan lain satu sudu je tiap satu...telur sebijik la kan..tapi mmbr aku ckp tk buh telur tkpe...ok je..cuma kena bia semlman...so aku pun buat la..lebih kurang 150gm gandum kot..aku buh satu sudu besar susu pekat..marjerin 1 sudu kecik..garam gula sket je..uli2...buat bulat2 besar telur..bia semlman...

esoknya doh dh lembut sgt..tapi masalah utama..tak reti tebar..pastu ade koyak2 sket..cehh...makanya..kita tarik2 je..pastu goreng..
agak2 jadi tak camni..sebab tak reti tebar..nk lipat jadi bulat pun tak reti...huh
kesimpulan..masih blom jadi..hehe..practise make perfect kan..jadi ..aku nak practise buat lagi..hadapla laki aku kena makan roti canai sampai jadi..hahahhaha..nasib la kan...pasni nak jadi tokei roti canai segera plak..kehkeh..

3 comments:

DedOllY said...

tebar guna tudung periuk? hikhik.. my mom slalu guna talam. so..dia canai skit doh tu..letak kt tgh2 talam. then dia tarik slow2 kasi nipis smpai sume doh tutup permukaan talam tu.

pastu kalo nk wat roti telur..leh lipat2 jadi pat segi. if nak buat roti bulat...dia just lipat memanjang..then gulung...huhu.. susah gak nk imagine. kena ada pic baru sng nk faham kot. :)

WendyinKK @ Table for 2..... or more said...

Lama I tak singgah.

Camane? Sihat?
Baby pun dah besar yea, dah boleh duduk?
Rajinnya buat roti canai sendiri.
TQ sebab saya tak tau kena letak susu pekat, thanks for sharing.

strawberi said...

tak tebar.tapi tarik2 je..hahaha..mmg tk reti pun...kna blaja guna kain dulu la jwapnya nih..hihi

helo wendy :)

dh sihat sgt dh nih ..hehe..baby pun dh 3 bulan
nnt u cuba buat roti canai..buat step by step tebar roti canai tau...hehe

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow