Friday, May 29, 2009

Maid Lari..

quote from my fren punye posting..

Semalam, Aunty Ruby bas sekolah Nurin called aku, dia kata maid takde tunggu kat bawah nak amek Nurin balik sekolah. Memula aku ingat maid terlambat turun, so aku pun call lah rumah. Tak berjawab. Byk kali aku call tak berjawab. Masa tu aki ingat mesti dia dah turun tapi dok berborak kat gazebo kat playground tu ke haper ker...sampai terlupa nak amek anak aku kat guard house tu. So, aku called guard, tanya kat guard & suruh guard cari kan maid aku kat playground tu ke kat mana2 sekitar tu kot2 lah dia ada situ. Guard cari takde, guard sampai naik ke rumah aku ding dong bell pun tak berjawab, memang takde orang. Masa tu Aunty Ruby cakap, takpe dia pusing2 hantar budak lain dulu nanti dia pusing balik ke rumah aku hantar Nurin semula. Sampai lah Aunty Ruby tu dah pusing semula, dia called aku balik kata memang maid aku takde menunggu. So, Aunty Ruby tu hantar anak aku balik ke sekolah semula & suruh aku amek anak aku kat sekolah.

Aku pun bergegas lah balik semalam...ckp kat bos maid aku dah lari & aku kena amek anak aku kat sekolah sebab takde orang kat umah. Masa nak balik tu aku call hubby bagitau aku nak balik umah, nak amek nurin kat sekolah sebab Eha dah lari...nasib baik lah, NASIB BAIK hubby aku minggu ni keje di KL...& dia dapat balik cepat. Aku terus gi amek anak aku kat sekolah & masa sampai umah, hubby aku dah pun sampai dulu dari aku. Hubby kata memang si Eha takde, pasport dia dah takde, baju dia pun tinggal sikit jek. Hubby suruh aku check barang2 lain lagi...aku cek, memang betul baju2 dia dah takde, yg dia tinggalkan tu yg buruk2 jek, yg elok semer dia dah bawak. Selain pasport dia yg dia amek dari dlm briefcase hubby yg berkunci (pandai la pulak cari nombor nak bukak, briefcase tu ber padlock!), dia curi laptop hubby. Nasib baik jugak duit yg hilang sikit jek, duit aku dlm laci ada RM400, dia amek RM200...& duit hubby ada RM3,000 cash dlm envelope dlm briefcase keje yg bersebelahan bag laptop tu mungkin dia tak perasan, duit tu masih ada...

Kelam kabut aku semalam...aku tengok footage cctv kat guardhouse, dia kuar gate pukul 9.30 am, bawak bag knapsack hubby (bag baju dia yg buruk dia tinggalkan). Dia kuar dgn another maid tingkat 10, maid tu local person yg baru sebulan keje. Majikan dia pagi semalam tinggalkan duit RM400 suruh bayarkan maintenance fee kat ofis bawah, dengan duit tu lah lesap dia ajak maid aku lari pulak.

Aku dah buat police report semalam. Arini hubby nak amek salinan police report & nak report ke imigration pulak. Nanti aku upload gambo maid aku supaya kalo saper2 terjumpa ke, dia nak keje dgn korang ke...berhati2 lah...dia mencuri skali. Tak sangka dalam baik, lembut, berbudi bahasa, rajin, semayang tak tinggal...mcm ni buruknya perangai.


Ni dia namanya EHA, umur 38 tahun. Gambo ni masa aku bawak gi jenjalan kat KLCC dlm 2 minggu lepas.


baru je lari pagi tadi ni..so sape2 ade jupe..sila la gtau polis atau hubungi aku

Thursday, May 28, 2009

Sabah~Day 2-Salut seafood

lamanya nk abihkan entry ni..aku plak naik boring..korang boring tak..ngehehe..
ni aku sambung day 2..mlm tu kami pi makan kat salut

dah org kata best..kami jalan-jalan cari makan kat salut la plak..

tp jalan ke restoren ni..perghh..mencabar gakla..dah sampai..tgk2 mmg byk giler kete parking ..maknanya..mmg glemer la restoren ni..walaupun jauh ke dalam dr jalan besar..tetap org carik gak..kebetulan kami sampai sama ngan bas dari mana ntah..punya la ramai org..resotren ni tepi laut rasanya..

gamba takla byk..kebetulan kamera abih bateri daaa..so ni antara gamba hidupan laut sblm dijadikan lauk..ade byk lagi..cuma tak snap je..



oh..sblm tuh..masa mula2 masuk..ade benda alah ni bersusun kat ruang depan..besar giler..byk lak tuh..**abaikan model tak berbayar lam gamba tuh..ekeke



kami sampai lam kul 7.45 mlm..tp sakan dok amik gamba..so lmbt sket la order...
time nk order..tau2 lobster sume dah abih..so..kami order lauk 3 jenis je kot..amik pepahat, soft crab ngan oyster..
sume tk mkn nasik..ratah lauk je..errr..kecuali aku..amik nasik..hehe

dh abih mkn..kami balik tdo..sekian utk hari kedua
**mood nk wat watermark...saje ngengade.. :p

GPS

citer pasal pi sabah ni..aku saje nk tempek gadget yg byk tlg kitorg kat sabah..

ni namanya GPS..abg long aku punye.dia bli semata-mata nk pi sabah..ehehe..tp dh sakan guna la..

jadinya..nk pi mana2 cuma taip je nk pi mana..nnt benda alah ni tunjuk jalan..either nk guna shortest distance atau shortest time..
gitu la lebih kurang..

ni benda tu ble buh kat kete...


meh zoom sket

Sabah~Day 2-Tanjung Aru

kami ke tanjung aru plak.
sebabnya semlmnya tak smpt kan tgk sunset..so pi awai2 semata2 utk tunggu sunset..

so..dah sampai situ..matahari lam proses nak terbenam..so masing2 sibuk snap sana snap sini utk dptkan angel yg terbaik..eceh..konon la..memasing dh pasan cam photographer pro..ngehehe
so kami pun bergamba sakan tak igt..aku rasa cam tak sempat nk menikmati sunset tuh..pasal sume dok kalut bergambar..ehehe..

ni aku buhla 2-3 keping gamba




dah abih matahari terbenam lam kul 6.30 ptg..kami gerak ke salut...salut tu nama tempat kat sabah la..kami nak pi makan seafood..yeaaa

Wednesday, May 27, 2009

Sabah~Day 2-1borneo

entry sabah ni..aku citer sket2 satu entry..ekeke..ntah ble nk abih kan gini..tkpe..lgpun aku tatau nk apdet citer pe..so layan je la citer sabah ni..sampai korg muntah ijau..

pas ke pasar gaya..kami ke shopping kompleks kat sabah lak..nama nya 1borneo..ni pasaraya terbesar kat borneo ni la..seblah ngan UMS je..
abg long aku ckp..mmbr dia gtau..ade satu kedai jual jewellery murah kat sini..namanya JAMILAH JEWELLERY..
so..igt nk pi serbu situ..aku ikut je...aku tak minat sgt aksesori2 ni..so tak teruja sgt pun nengok brg2 lam tuh..ehehe..layan lepak lam kedai je..so ni la gamba kedai tu..murah gak la kan..dpt sampai 70% diskaun kalo tk silap aku..

pastu kami mau mkn seafood..jupe satu restoren lam 1borneo tuh..
nama dia JAWS SEAFOOD..dia tulis chinese-thai cuisine..
tgk lam tu..ade lobster..so kami order set nasik ayam n lobster serta soft crab..
sini lobster kira rm27/100gm..amik lobster yg berat 700gm..

zoom in sket lobsternya..hehe.yummy


gamba kenangan lobster sblm jadik arwah..ehehe

macih pd kak ipar aku yg banje..ngehehheepastu blk apartment..ptg pi tanjung aru plak..layan sunset lagi..

Monday, May 25, 2009

Sabah~Day 2-Gaya Street


pasar gaya kat KK dibuka hanya pada hari ahad, dari 5.30 pagi sampai tghari..
jadi..kami sume tak melepaskan peluang la..untuk merasai suasana kat pasar gaya nih..
tapi ri ni..bersenang lenang sketla..pas siapkan bekfes ala kadar n bekfes ala koboi,(bekf
es roti sandwich sardin n telur)
lam kul 9 kot kami gerak..iskk..kurang dah memori aku..ble apdet lambat2 nih

so ni gamba kat pasar gaya


mula2 jupe kek lapis sarawak..blasah je la bli utk souvenir..sakan gak sume org borong..pastu bli2 brooch n pusing2 situ hampir 2 jam..perghh..cam merentas desa agaknya, ngan panasnya..mak aihh...tak larat ..tapi ku gagahi jua
rayyan lak, relaks je..dok lam kantung baby carrier ..papa nya la yg pakai benda alah tuh..

cian gak sbnrnya budak2 kecik kat tmpt camtu, tapi dah alang2 dtg..redah je la kan..
sonok gak kat sini,, meriah ngan org yang ramai..dok tawar menawar..
dah keletihan, kami lepak2 kat dataran deasoka kat depan pasar gaya tuh..berposing sakan..pastu kami meneruskan perjalanan.
masa nak ke kereta, ya allah punya la panas..



ni lah rupa budak kecik, bila dipakaikan lampin atas kepala , wat ganti topi..ehehe..sbb berpeluh2 pakai topi..kesian dia

pastu kami gi jln2 dan lunch kat 1borneo lak...tunggu entry 1borneo lak yer..

Sabah~Day 1-Dinner@anjung selera

masih lagi hari pertama, malamnya
kami pusing2 utk carik makan..nmpk kat anjung selera ni punya la ramai org..igtkan bestla..tp tkla best sgt pun..
kami order chicke wing, n 2-3 jenis lauk
err..aku pun dh lupa menu pe..

anjung selera ni tepi pantai je..so..tgh makan dibuai angin sepoi-sepoi bahasa la...huhu



Thursday, May 21, 2009

Sabah~Day 1-Tamparuli n Karambunai


lamanya pending entry sabah kan..byknya nk apdet..huhu..tp tkde masa..
keje kat opisku yg menimbun2 ..tk terkejar rasanya..tp ku apdet jugakla..walaupun sket2.hehe

so..first day tu..after check in..rehat2 kat apartment jap..mandikan
budak rayyan yg lom mandi lg tuh..so destinasi pertama, kami pi mlawat Jambatan Tamparuli..kalo tk silap..ni request dr laki aku kt..sebok nau nk pi jambatan tamparuli...hehe
rasanya tak jauh dr KK..lam stgh jam kot..eii..idokla aku amik tau.
.aku dok je lam kete tuh..abg long aku yg drive..ngehhee..so inila yg kami jupe..mengesahkan bahawa situla jambatan tamparuli
pandangan dari jauh..

masa kami sampai..proses menukar papan2 laluan jambatan sedang dij
alankan..tukar papan baru je..tp tetap la jambatan gantung..agak gayat jugakla ble kami dok jln2 kat situ..tba2 budak situ slamba je berlari2 kat atas jambatan gantung tuh..

pass tu..kami ke pasar tepi jambatan tuh..saje jenguk2 ape yg menarik..sempat gakla bli brg set2 utk bekfes sok paginya

petang..kami ke karambunai (request dr abg ipar aku lak)
so kami lepak2 situ jap..


ade landak laut lan air tu..kalo korg nmpk la
pastu camne ntah..kalo tk silap..kami nk tukar location kat nexus resort..konon nk tgk sunset..skali punya la laju sunset..masa lam kete..sunset tros tenggelam..tak dptla tgk sunset kat karambunai..so kami pun tros la ke KK untuk mkn mlm..

sambung nnt ek..aku tk larat nk taip..ngehehe

Wednesday, May 20, 2009

Video Rayyan

video

takde masa nak apdet ri ni..so letak video budak kecik ni dok membebel...mmg bising btol mulut dia skang ni

Tuesday, May 19, 2009

Sabah~Day 1-KLIA to KKIA


Intro sket...pada 9-11 mei 2009 ..aku,laki aku, baby rayyan, kakak n abg ipar serta baby syahmi, abg long n kak ipar aku (6+2) pergi berjln2 ke sabah..so ni nk citer psl trip kami ke sana..



jumaat mlm, kami semua bermlm kat umah abg long aku kat nilai..



pada 9 mei 2009


Early morning kami bangun bersiap sbb flight kami kul 730 pagi..maknanya kena check in before 630 pagi..siap punya siap..kul 545 kami gerak ke KLIA..2 kete..abg ipar n abg long aku just drop kan kami utk check in.dorg pi park kete kat ERL salak tinggi.


kami wat self check in..tapi ade problem utk group aku n kak ipar aku..sbbnya flight kami asalnya kul 4 pagi..tp flight tu cancel..so dpt la satu flght ngan group kakak aku..ade la citernya kan..so lama la gak dok kaunter tu..kakak ipar aku dok setelkan..aku lak dok menyebok je kat kaunter tuh..ihihi


after sume dh setel..abg aku n abg ipar aku dh sampai..kami masuk dalam..solat subuh kat dalam tuh...pastu ready utk berlepas..




so aktiviti biasa lam flight makan..yeaaa..
makan nasik lemak yang best..yummy..yummy
pasal bdak kecik 2 org ni tk pat mkn2 kan..dorg dpt la soft toys..





seb baik rayyan n syahmi tak mragam..dorg ok je

after 2 jam setgh..kami sampai ke KKIA..dulu aku pi sabah masih lagi airport lama..ni dh airport baru..lawa je airport baru ni..
sambil tunggu beg..letak syahmi kt situ..hehe
so dah lepas imigresen sume..kami tunggu org dtg amik..utk check in kat promenade apartment..
apartment nya mmg besar yg amat..ni aku snap gamba ruang tamu je..ade dining ,dapur,bilik..sume besar2..kira ok sgt utk famili

ni yg masuk skali lam pakej


rehat-rehat jap..pastu kami ke tamparuli n karambunai..mlm ke anjung selera..nnt apdet next entry yer

Monday, May 18, 2009

Carrot Cake

aku berjaya wat carrot cake..
resepi ni ku amik dr blog vagg yg lama kalo tak silap..
ri tu dh ade niat nk wat..tp sampai expired cream cheese..tp tk buat2 gak..hehe..
sempena dinner ala2 western kat umah abg long aku sabtu lps..sampai jugakla hajat nk wat carrot kek. Dengan pertolongan kak ipar aku dok parut carrot..ginila rupa the making of kek..(kang ade org kata aku bli ..kuikui)
dapat 2 bijik kek..SENANG DAN SEDAP..hehe

tapi lupa nk tambah susu kat topping cheese tu la..ahakss


tenkiu vagg

ri ni aku kursus.. 2 hari sampai sok...tp kat opis je..sempat la jnguk2 blog jap..hehe

td naik kat opis..tgk ade parcel..hihi..aku cm dah tau..ngehehe..
aku bukak..yer btol..
dari vagg..macih vagg


ada apron..yeaa.. i like..ade kad..ade bunga telur.. n aku plg suka ade fridge magnet..yeaa..leh tambah koleksi tempek kat peti ais kat umah

ri ni jugak..serentak dpt 4 kad jemputan kawen..musim org kawen kan..bykla jemputannya


**byk citer nak update..tp tkde masa..jap lg nk sambung kursus lg..huhu

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow