resepi asal dr kak yani : http://decochoco.blogspot.com/2010/10/burger-malaysia.html
resepi mmg sama..jadi kita copy paste je..hehe
Bahan-bahan ( 8 biji )
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
Cara-cara:
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
---
aku punya version..kul 6 sampai umah..tros buat..dkt nak berbuka baru goreng..maka tgh panas2 potong..maka kurang cantikla sket..jd sememeh..eceh..alasannn..haha
utk sambal ikan bilis...sebab nak buat sket je kan..boleh guna cili boh..tp aku guna bawang merah + putih + bawang besar + cili kering yg diblend..tumis sampai garing...(ni sebab skali ngan wat sambal udang..so rajin la blend sume skali)..then dah garing..buh sesudu besar sos cili, satu sudu besar sos tomato..buh garam gula sket...campur ngan ikan bilis yg dh goreng...
sejukkan...nnt buh lam burger yg dah potong td..siappp
1 comment:
Terima kasih share recepi..saya dah memcubanya dan sangat sedap! Saya pun peminat strawberry!!
Post a Comment