Thursday, April 28, 2011

Anak bujang saya


cam nk pi skolah pun ade..hikss


macam2 nak citer psl rayyan..tp tatau mana nk start..hahaha..oklah..dia membesar cam budak2 lain...byk cakap sampai tak terlayan..
cuma si rayyan ni..menjak dh besar ni..kalo aku sebok kt dapur wat kek ke ape..dia tak kacau dah..dia main sorg2 kat luar pun ok..
rayyan ni agak pelat 's'..mmg tak bleh sebut s nye lah..kalo dulu R ..now R dah ok..tp s...mmg susah laa..hehe..mesti jd 'sh'...shix, sheven...shushu... :p
warna2 yang dia kenal, yellow,red, blue, green, black, purple, pink, orange, shilver ..hahaha

benda2 lain..byk jugak dia dh tau,...now dia suka ikut dialog2 katun kat channel 613 yang dia tgk..suka la ulang ckp certain2 part..
sume katun kat 613 dia tgk..tp bleh buat dia diam tak gerak dpn tv, wordworld, mickey mouse, timmy time..lain2 pun dia layan

Wednesday, April 27, 2011

Cuppies and apam polka dot -pink white theme

combine sume gamba lam satu post..jumaat lps..kawan aku tempah cuppies dan apam utk bday anak dia yang ke 2 tahun..kawan baik masa skolah rendah..hehe..skang dh jarang2 jupe gitu..tp kami nikah..same day..cuma Aulea Qaseh lambat sket kuar...hehe..so utk birthday party anaknya yang kedua tahun..tema pink white...apam polka dot 2 box, 16 fondant cupcakes, 16 buttercream cupcakes..tq ayuda :)

>>resepi disini



Friday, April 22, 2011

Eco Shopping Tote Bag (fruits theme)


layan gambar kat atas dulu..then baru kita citer
ni kawan aku jual...dan..ehem..ehem..of course la i dah bli uols
aku mmg suka shopping bag camni..dulu pun dh bli yg baggu beg..2 bijik..tp rege sndiri mau igtla..hehe
kalo bli ngan mmbr aku..satu baggubag..dpt 10 beg yg ni tau..
beg yg ni takla terlalu besar sgt..kira okla...
yg bestnya beg camni..
1.bleh bawak pi piknik..atau mandi kolam..then baju basah..angkut buh lam beg ni je..takde air menitik2..sbb beg ni kalis air
2.buh lam enbeg..kotla ter pi shopping groceries..kena plak hari yang tak dpt beg plastik..menggagau la nak cari beg kan..arr..benda ni ade...bli satu buh lam kete..buh lam beg anak..buh lam beg sndiri
3.standby buh lam kete..senang..tetiba nak isi sampah ke..isi diapers anak yg dah pakai ke..isi baju basah ke..buh je lam beg nih..wpun isi brg2 kotor..nnt bleh basuh..kata waterproof kan..
4.balik kg...wat isi baju kotor..masa balik..beg ni bleh lipat2 jadi kecik..bwk byk2...nnt byk baju kotor..senang..bukak je beg nih


ni details adalah ayat dr kawan saya...

Detail barang: Ada lima jenis bag - pineapple (Code: A1), strawberry (Code: A2) , grape (Code: A3), dragon fruit (A4), water melon (A5) but random color for the bags.

Material: Polyester, water resistant.

Harganya, special aku bagi kat IGNet member, RM4.50 / unit. Kalau kat Lelong/ebay aku jual lebih skit. harga kos penghantaran adalah seperti berikut.
    1-2 unit - RM3.50
    3-10 unit - RM4.50
    11 - 20 unit - RM7.00

Cara pembayaran: Ke akaun Maybank sahaja.

Kepada berminat nak memilikinya, bagi mesej kat aku dan nyatakan berapa banyak nak serta jenisnya mengikut kot. Nanti aku balas dengan nombor akaun untuk pembayaran. Lepas tu, baru beri alamat penghantaran.

Pre-order juga dialu-alukan bagi mereka yang ingin membeli 100 unit ke atas. Tapi kena tunggu 3 minggu untuk mendapatkanya dan kena bayar dahulu 20% (termasuk kos penghantaran) dan selepas itu aku buat order. Penghantaran kepada pembeli akan dibuat selepas pembeli membayar baki kos barangan tersebut. Tetapi, jika saya gagal membuat penghantaran selepas 3 minggu atau barang tidak dapat dibekalkan, aku akan cancel order dan bayaran 20% tu akan dipulangkan.


secara ringkasnya..jika berminat..bleh emel kat saya je minah05[at]gmail.com

Thursday, April 21, 2011

Apam Polka Dot

apam ni..ada mcm2 nama...ade yang panggil apam dot dot..apam polka dot..whatever it is..ianya boleh dimakan.. nak buat pun senang..hanya perlukan peralatan basic seperti mini muffin tray ataupun bli yg bekas tart satu2 tuh..bli papercup yg saiz plg kecik..pengukus..if takde pengukus..guna periuk nasi pun boleh...cuma tutup periuk seeloknya dibungkus dengan kain utk mengelakkan air menitk2..nnt rosakla rupa apam yang comel nih
kalo nak ade inti..buh inti..nak kosong..wat manis sket..

ok..resepi asal dari sini>>hanamemories

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - 
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling 
  • Pewarna


cuma cara aku..pukul telur dan gula sampai kembang then last skali baru buh tepung gandum sdikit demi sdikit..untuk susu segar..aku tukar ngan susu cair..gara2 tkde stok susu kt umah..
dan aku cuma buat 2/3 dari resepi asal..dptla lam 70-80 biji..tu pun awal2 buat..tak brape penuh..sbb tatau nak agak cemana..mungkin kalo btol2 penuh..dptla lam 60-70..kalo buat satu adunan penuh..dapatla 100 bijik kot

untuk menyenangkan keje..buh adunan tu sume dlm piping beg..inti aku pakai strawberi filling..ade mcm2 org guna..kalo susah nak carik stok..buh 'kaya' pun ok je..

pastu dot dot kan la ikut suka..dah sbb aku buat suka2..aku buat la mcm2 pesen sket..hehe

lagi satu..aku guna dua tray..senang...siap2 buh satu tray..kukus..tgh kukus yg tray satu..bleh isi tray dua..abih isi tray 2..tray satu dh msk..camtu la..sampai la abih..

senang je kan.bleh la cuba buat...kalo rajinnnn..kalo malas..meh order ngan aku..hikhik
setelah dibuh filling

tambah lagi adunan dan dot dot kan

dah siap
ok..interprem pasal macarons...aku wat apam hari sabtu..ahad plak cuba buat macarons ..maklumla..kalo bli rm4 inggit sebijik..giler cekik darah...haha..tp ble buat sndiri..baru tau bukan senang..hasilnya..tak jadi pun..hahaha..nnt cuba lagi...
grrr..tak jadi

Tuesday, April 19, 2011

Sweetnya


alolo..sweetnya budak kecik dua orang ni tdo..muhammad mirza syafi vs khalishah
cam kembar la plak

Monday, April 18, 2011

Muhammad Mirza Syafi

ada dua org anak buah yang terbaru...weeee..best..tp baru tak baru..si mirza syafi nih..kalo hari nih..dah 24 hari rasanya..hikss..blom sempat update daaaaa

anak buah first budak ni bushra>>..total tiga anak buah thn nih..hikss

ok..mirza syafi lahir sehari slps birthday laki aku..hari tu kan aku citer psl kakak aku masuk spital awal sbb ade fibroid..psl fibroid citer lenkali eh..ri tu kakak aku masuk spital sbb fibroid pain masa dia mengandung 8 bulan..kalo ikut doktor kena stay spital sampai bersalin,.dijangka sebulan seminggu dia sok spital
punyala bosan dan boringnya kakak aku dok spital..ngan si syahmi takleh dtg melawat ibunya..cian btol masa tuh..cukup 8 hari kakak aku kat spital..doktor ckp hujung minggu bleh balik..tp kena masuk balik weekdays..baru nak bergembira jap..doktor tarik balik ayat2 tu..cehh..sabo je..skali tghari tu.tak disangka2..air ketuban kakak aku pecah..so 27hb mac..jumaat tuh..kakak aku bersalin ..si syafi tetap kuar ikut tingkapla..sbb fibroid dh tutup rahim kat bawah tuh..walaupun lahir 8 bulan..tp muhammad mirza syafi survive..selamat dan cukup sifat..alhamdulillah..cuma syafi kena G6PD..kalo ikutkan history..anak buah aku dulu sorg ada kena g6pd nih..tkde ape yang nak dirisaukan sangat..darah tak matang..so ade la sedikit sebyk pantang larang..yang kami sume tau..kacang adalah musuh utama..then..if dia sakit ke nak inject..kena inform doktor,...budak ni ada g6pd..sbb dia akan alah pada certain2 ubat..so ubat yg dia amik..adalah lain dr budak lain..tp cam anak buah aku lg sorg..sampai umur 8 tahun je..pastu dh bebas dr g6pd..so harap2 mirza syafi pun cepat ok...

baru lahir

muka ceria slps 23 hari

abg dan adik

sepupu yang menumpang kasih..hikss

oh yer..syafi lahir dengan berat yang tak berat..2.2 kg (kalo tk silap)..kecik je..tp after 23 hari..kakak aku mms picture..nmpk dh sihat..dh cukup berat..alhamdulillah

semangat nih..lahir2 je dah 3.4 kg
ni anak buah ketiga plak utk tahun ini..lahir 14 april..anak abg long ngan kak ipar aku..yeaaaa..anak segera..tp walau ape pun..dh kira sebagai famili..dah kira jadi sepupu rayyan, syahmi, syafi dan lain2...kira bertambah la sepupu rayyan yg kat sini..pasni ayah long dh tak heran la ngan rayyan..rayyan dh tak bleh manja2 ngan ayah long lagi..hikss..padan muka rayyan..tu la..sket2 ayah long..sket2 ayah long..bangun pagi..bukak mata..ajak pi umah ayah long kat nilai..kalo org tanya rayyan dok mana..suka sgt jawab dok nilai..hahaha
lama dah nenek tak dpt cucu gegirl..kali ni merasa la nenek jaga cucu gegirl plak...hehe..pening lah nenek jaga 2 cucu tuh..jangan sampai kena lelah plak
harap2 lagi 2-3 minggu dapat jupe DEWI KHALISHAH nih :)..welkam to our famili ..

EDIT--nama baby KHALISHAH je...tkpe..tanak delete yg kat atas..jdi kenangan :)

Friday, April 15, 2011

Sedikit Busy

agak bz kebelakangan ini..dengan nak pindah rumah ngan uruskan loan rumah..dgn kerja2 di opis dan macam2 lagi..i'll be back ..soon

Monday, April 11, 2011

Food Village @kota bharu

makan kat sini masa blk kg ri tu..gi mkn beramai2 ngan kwn2 opis laki aku yg pakat gi kb beramai2..dorg dh google2 tmpt makan kat kb awal2 lagi..kalo ikutkan aku.manala aku tau sgt mkn2 bet kat kb..sbb kalo blk kg..harusla makan kat umah yang best..ehehe
food village ni nama restorennya Chim Chum..yang kami jupe..2 tmpt..satu jalan nak ke airport pengkalan chepa..jarak dalam 5-20 minit saja ke airport..yang kami pi makan ni..kat jalan dato' lundang..kedai senang nak jupe..sbb tepi jalan je..ceyy..senang sgtla..pdhal sendiri pegi sesat barat sampai ntah mana2...sbb tak reti set GPS di kb...wakakaka..makanan sini konsep steamboat dan grill..takla byk choice gt..tp not bad la..sbb rege pun rm15 je satu kepala..ade mknn utk steamboat dan laksa..then ade mknn lain spt nasi goreng, mee goreng dan 3-4 jenis mknn lain..pastu ade laksa, laksam..somtam, rojak dan lain-lain..

sape tk pernah makan laksa siam..ni la rupanya..laksa nya nmpk cam putu mayam..makan ngan kuah kuning cam kuah lemak..ulam2 adalah timun, daun basil thai..ngan ape ntah lagi satu daun..


peberet aku 4 ever..somtam

makan nasik goreng je..hiksss

gambar dr google

juga dr goole

Wednesday, April 06, 2011

Kelas cupcakes

ini cerita kelas cupcakes buttercream dan fondant yang aku join awal mac ri tu..
ade 2 org je join..bestla sbb byk sket dpt ilmu..hahaha..
kelas stgh hari je..tp dpt blaja deco cupcakes guna buttercream dan fondant..best..sbb dpt idea dr sini..so layankan gambar je
gambar dr cikgu kat sini >>anjungnorry.blogspot.com






cupcakes aku

cupcakes partner

pelanggan setia
curik gambar sndiri..hahaa

Friday, April 01, 2011

Jom nyanyi

sila sengetkan kepala sikit dan perlahankan volume pc anda..hehe

cuba teka lagu ape
video
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow