Wednesday, June 05, 2013

Red Velvet

dulu rasa cam leceh sgt nak buat red velvet..sebab utama..kena guna buttermilk...sebenarnya senang je buat buttermilk..cuma perlukan apple cider vinegar..cuka apple..dan juga susu segar..kalo nak bli cuka apple ni...mmg rasa mahal if buat sekali je.yg aku beli rm9.50 sebotol..guna mmg satu sudu teh je...tp bahan lain..senang sangat

perkara asas utk membuat red velvet ni..red velvet kena guna cake flour (kebanyakan resepi menggunakannya..tapi ade juga resepi guna tepung gandum biasa)
perkara asas kedua...resepi ini menggunakan minyak..bukan butter seperti kek lain..tu sebab..kek ni lebih ringan dan gebu..dan biasanya ..resepi yg menggunakan minyak..mestilah ade soda bikarbonat..
bahan asas lain seperti sedikit serbuk koko dan pewarna merah 
topping yang sesuai..haruslah cream cheese..tu je...kalo nak buat..meh tgk resepi

2 1/2 cups cake flour
2 tbsp cocoa powder
1 1/2 cups sugar
1 tsp salt
1 tsp baking soda
2 large eggs
1 1/2 cups oil
1 cup buttermilk
1 tbsp vinegar - I used distilled malt vinegar
2 oz red food colouring

utk cupcakes ni..aku cuma bat separuh dr adunan..dapat 19 cawan cupcakes saiz s

*utk vinegar..aku cuma gunakan cuka biasa :)
oh yer..dlm resepi tkde plak kena masukkan baking powder..so..aku masukkan amaun yg sama cam soda bikarbonat :)


campurkan bahan basah..kacau dan masukkan bahan kering...

masukkan sehingga 3/4 cup adunan

bakar pada suhu 160C..selama 18 minit

siap

*buttermilk

campurkan 1 cup susu dan 1 sudu makan cuka apple..biarkan 10 minit

utk cream cheese

250gm cream cheese
120 gm gula halus
120 gm butter


campurkan semua dan masukkan dlm mixer...putar lebih kurang 10 minit

sejukkan kek dan juga krim sebelum pipekan pada kek atau sapu pada kek...




5 comments:

Tengku Fauziana said...

kite ni pun nk buat redvelvet cupcakes asyik tergendala jee..

strawberi said...

tu la..dlu susah nk start..ble dh wat..eh..takla susah mana pun..hee

Lynda Che Lah said...

kena cuba lagi..dulu 1st time buat..failed! tgk akak post ni mcm best pula nak membaking

Eliss Mie said...

x pernah merasa lagi red velvet ni :p

strawberi said...

eliss...rugi tak rasa..kalo jenis suka cheese...mmg heaven..hikhik

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow