Tuesday, June 18, 2013

Nasi Ayam versi aku

nasi ayam ..mmg menu peberet kt umah...eceh..ke aku je yg suka masak....haha..sebab senang sgt kan...sebulan tu..wajibla 2-3 kali kot aku masak...haha...teruk btol kan..tp as long as sume org suka..no hal je...rayyan..mmg paling suka la ngan nasi ayam..tp dia bukan panggil nasik ayam..dia panggil nasik warna yellow...layankan je la..tu psl dalam nasik tu..mmg kena buh serbuk kunyit...kalo tak buh...kdg  dia ok je...

so..ni baru rajin letak resepi...saje utk rekod..kot tetiba ilang ingatan..boleh refer balik..
biasanya..mula2 aku akan start dengan sos merah dlu..sebab sos ni nak kena masak..nt dh masak..nk kena sejuk kan..
aku biasa masak utk famili kecik aku..3-4 org makan je..so biasanya..aku akan guna 1 cili merah besar..dengan 3 cili api..satu ulas bawang merah..sedikit halia...garam dan gula..serta setgh biji tomato yg dipotong2 dan air...if dah ade stok ayam..buh la stok ayam...

SOS MERAH
blend je sume tuh..kalo rajin...buangla siap2 biji cili..kalo tak..blasah je
then masak atas api sederhana...lebih kurang 10-15 minit..
dh masak..baru aku letak cuka sket..lam satu sudu kecil
if tak letak pun takpe..sebab dh ade tomato
siap...

KICAP
kicap tu..yg lebih perap ayam tu...perap ayam dengan sos tiram, kicap cair..kicap pekat, madu..kicap biasa..takde segala sos..kicap biasa dan sos tiram pun bolehlaa..tkde hal


SUP
aku ..kalo wat sup...simple je..rebus ayam ngan 2 ulas bawang putih yg diketuk...utk 4-5 ketul ayam..sedikit halia..dan lada hitam...buh jugak sup bunjut..buh garam gula sket..
 biarkan sampai mendidih..lebih kurang 15-20 minit kot...nt angkat la ayam..toskan..
nak lagi lama pun ok je...
bagi aku..sebab ayam dh masak n pasni nak goreng lagi..15 minit..dh cukupla tuh..agak2 sndiri la kan..

then ayam td..perap dgn kicap td tuh...so..biakan je..
sup tu pulak..standby utk masak nasi

utk sup..tambah la ape suka..carrot.brocolli..fishball..celery..rebus seketika...biasa selain isi ayam..aku suka buh leher ayam , kaki sume...utk dptkan air tulang ayam tuh..lagi sedap...

dan bagi aku jugak..antara rahsia buat sup yang sedap..ialah bawang goreng ...bukan lam peket..tp goreng sndiri
sebab utk buat sup..mmg paling senang..campak je sup bunjut...buh garam gula..dh rasa sup..tp utk enhance rasa tu..
amik 2-3 biji bawang merah dan 1-2 ulas bawang putih..hiris nipis....panaskan kuali..buh minyak lebih sket..jgn sket cam nk tumis lak..buh lebih sket..goreng sampai garing..garing ye..bukan hangus..hehe
then tabur lam sup..campur sedikit minyak gorengan tadi...mmg bau sup tu..sedap wei..simple dan sedap..ceyyy




ni hitam2 si ayam kicap..walau hitam legam..tp sedap..hakhak

sambil2 masak sup td...yg dh rebus biasa td....standby masak nasi..
kdg2 aku suka buh lam nasik yg tgh dimasak..main campak je gituu...atau kalo rajin...
aku panaskn periuk..buh butter dan minyak *utk elakkan hangit ye..buh sket kulit ayam..utk minyak dr kulit ayam...then masukkan kayu manis..bunga lawang dan pelaga..biasa..aku guna paling minima laa..sebijik pelaga..sket je bunga lawang n kayu manis...tumis..dan buh hallia dan bawang putih yang diketuk..gaul2 jap..buh beras yang dh dibasuh n tos...
masukkan sup tadi...buh daun pandan serta sedikit serbuk kunyit...
tunggu nasik masak..dah siap

hidangkan dengan sayur seperti timun, daun salad dan tomato...
nmpk  byk benda..tp percayalah..menu ni paling cepat dimasak kt dapur..sebab sume leh wat serentak...



2 comments:

Unknown said...

salah satu peberet is nasik ayam. dan bila pagi2 dh tgk nasik ayam rase nk moyan.. haha.. dah lah pg ni mkn cornflake je.. sobsss

strawberi said...

ala jm..nt dh sihat...boleh masak nasik ayam byk2..hehe....get well soon eh..insya allah

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow