Tuesday, May 29, 2012

Resepi Tomyam tanpa pes

gambar tidak menarik..ok..fine.merajuk >_<
hahaha

ok..aku mmg tak reti la nak amik gambar yang jenis org tgk gambar..dah terliur2..haha..ni gamba asal ade..ni saje nak share..kot ade yg nak resepi..yang tanak..bleh main jauh2..hehe
resepi tomyam takyah guna pes..senang je...ni kdg2 kalo nak wat tomyam..tkde pes..tros takleh wat..sbnrnya takde masalah..janji ade bahan2 basic..

resepi tomyam takyah guna pes , bahan-bahan adalah agak2 saje..jgn byk..jgn sket sgt..dah masak skali..baru rasa cemana..lenkali buat lagi..pandai2 la balance kan

tumis bawang putih, bawang merah yg ditumbuk, dah wangi..masukkan cili boh
masukkan ayam yang diperap dgn sedikit sos tiram dan sos ikan (perap sket je..jgn buh byk..utk 3-4 ketul ayam..buh satu sudu besar dah cukup..campur garam sket..sos ikan dh masin yer..so hati2)
buh air..rebus sampai mendidih..sambil2 tu..masukkan lengkuas..maybe lam satu inci..dh cukup..then buh la aksesori biasa seperti serai, daun limau purut, cili api, tomato, bawang besar, celery, carrot, mushroom, limau nipis
terpulang pada selera masing2..cumanya bagi aku yang basic dan wajib
tumis bawang, buh cili boh, lengkuas, serai, daun limau purut...yg lain2 penambah selera
pastu bahan harus plak
sos ikan, tomato , bawang besar, celery, cili, limau nipis
lain2 sunat je :p

kalo nak cuba..bolehla buat..senang je..
:)


6 comments:

Eliss Mie said...

kalau kedai thai dia buat mcm ni ajer tapi rasa kaw2 punya :)

strawberi said...

kan simple je tp sedap..buh cili byk2..mmg kaw abih.

mimie said...

klu mimie buat tak tumis ponx semua campak jer...selalu beli kat jusco atau carefour yg dia siapkan dah dlm paket...ada bwg, lengkuas, bwg, serai, cili padi, limau purut dalam tu tinggal potong and cmpk dlm periuk jer...senang jer rupanyekan...hehe kita nie yer2 jer beli paste mcm2 jenis paste and jenama...

strawberi said...

bleh gak tak tumis..lebih sihat..takyah guna minyak.. :)

Anonymous said...

jgn cepat merajuk dan melatah kalau org kata gambar tak menarik (typical Malay). Fikirla secara positif dan terima dgn dada terbuka. Kalau tidak x guna buat blog. Kalau x reti belajar la sikit2 dan ikut nasihat diberi. Secara jujur memang gmbr tidak menarik. Selamat berusaha

strawberi said...

well cik anon..tkde sape komen pun..just sndiri yg cakap..tu pun dalam nada bergurau utk diri sndiri..

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow