Thursday, August 09, 2012

Homemade popia

bulan poser..resepi pun..ala2 yg sesuai utk buka poser la kan..saje buh nama homemade..tapi bukan kulit popia homemade..tu kilangmade...blom blaja lagi buat kulit popia sndiri..ehehe..
nak cari kulit popia dibulan poser ni..susah nau..eh..ke tak susah?mungkin susah bagi aku lah..haha..sebab aku bukan senang2 dpt pegi kedai skang..menjak ade 2 org penumpang lam kete ni..acaner nak nyinggah..nak dukung.nak pimpin...wahh..tros rasa cam anak berderet2..pdhal baru dua je pun -__-
so..tempat strategik aku nak singgah..cuma satu kedai je..mymydin dekat umah pengasuh aku...sebelum sampai ..singgah jap bli barang..asik2 tanya kulit popia..abih..abih..abih..grrr..tensen..dahla peberet tau popiaa

*tetiba tringat mak slalu bli popia kalo berbuka kt kg..tskk..tskk..tahun ni tak dpt merasa..sebab mak aku blk dr umrah pagi raya..tak dapatla nk berbuka sama2 kan..

pastu ngomel2 kt forum..pastu mmbr baik ati..yang kebetulan jiran tetangga..offer nak bagi kulit popia..ngehehe..dengan muka tak malu..tak bawak ape2 sebagai balasan..gi umah org amik kulit popia ..siap mintak daun pisang skali..haha..tenkiu kak..

so..bulan poser ni..dh 2 kali aku buat popia..hehe..
sebenanrnya..popia ni..senang je..ikutla nk buh ape lam kulit popia tuh..wat roti croissant pun boleh kan..yg sedap buh udang....nak buh tauhu boleh..campur ngan sayur2..tapi ni versi yg aku wat laa...saje poyo2 amik gamba mcm2...lali dh laki aku tgk bini dia snap pic makanan >.<

ok..n versi basic je pun

bawang putih
bawang besar
ayam dicincang (boleh guna daging/udang/tauhu)
carrot
sengkuang
tauge
timun
*bleh guna kobis atau ape2 je
sos tiram
garam/gula
telur
kulit popia


tumis bawang dgn minyak yg sket..nak guna butter pun boleh..
buh daging/ayam..masuk air sket..buh perasa..agak2 nak kering..buh sayur carrot ngan sengkuang..gaul2..tutup api..baru buh tauge..kacau2 jap..biakan sejuk

timun tu..potong halus..tapi tak masak..buh nt masa nak buh filling

bahan2 yg perlu secara bergamba..camni lah..hehe

 letak je inti tu camtu...senget sket..nnt lipat yg hujung..pastu lipat dua2 yg tepi ke tengah..then gulung..buh telur utk lekatkan kulit tu..if takde telur..buh air pun ok je

ni yg dh siap goreng..kalo rajin..watla sos nak cicah..kalo cam aku..takat makan berdua..guna je sos cili thai maggi..ahakss


No comments:

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow