Thursday, April 29, 2010

jamuan makan dan kek kukus


baru je abih wat makan2 kat department aku...jamuan ade budak praktikal nak abih dah..so kami tempah nasik minyak, roti jala berinti..pastu kami wat fruit cocktail +sumijelly, air sirap+asam boi..n aku bawak kek cokelat...haaa
lama bebenor aku tak guna dapur..hahaha..dah 2 bulan lebih tak masak agaknya..nak buat kek ke ape kebenda..lagi la lama..sume bahan dah expired agaknya..so ptg semlm..after amik rayyan..pi singgah kedai kek..bli barang2...sempat lagi tokei kedai tu..ajak aku join kelas kek..insya allah i will..yeaaay


ni plak..bukti aku buat kek..hahahaha..ni yang blom di kukus lagi...



okei...here we go...ni resepi if ade yg nak cuba..mmg sedap..cuma yang kurangnya..topping adalah berketul2...hahaha...salah aku..masa nak double boil kan topping..aku tak tapis serbuk koko..so berketul2..lagi satu kek senget sket ..sbb aku sayang nak potong kasi rata kek tuh..kan ble masak..kek akan naik kembang sume kan..then kita patut potong rata supaya ble terbalikkan nampak cantik..my fault..sayang kek punya psl..tak potong..dah jadi senget..tp yang penting..habis..ok..lenkali buat utk kat umah plak..ni tak smpt daaaa

the deco mmg outla..haha..aku sah2 takde seni..suh mmbr aku wat deco.. 2 x 5 je..hihi


Bahan-bahan ( 8 in )
•    1 cawan gula perang
•    1 cawan susu segar perisa coklat
•    1 cawan minyak
•    3/4 cawan serbuk koko
•    1/2 cawan susu pekat manis
•    1 1/4 cawan tepung gandum
•    1 sudu teh soda bikarbonat
•    1 sudu teh baking powder
•    3 biji telur
Cara-cara
1.    Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2.    Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
3.    Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
4.    Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5.    Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6.    Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
7.    Angkat dan sejukkan.

Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko

1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan sekejap.
2. Tuangkan atas kek dan hias mengikut kretibiti sendiri

lupa plak..resepi diambil dr http://myresipi.com/

Tuesday, April 27, 2010

14-17 april

lately cam malas giler snap gambar.tp byk citer nak share

ok..citer ringkas

14 april-rabu
babysitter rayyan call..bitau dia demam..and nangis2..kul 11.30 pagi terpaksa balik...bagi mkn ubat..lepak umah main2 ngan rayyan jap..kul 2 balik opis

15 april-khamis
kul 9 pagi..babysitter rayyan call lagi..ckp rayyan asik mengamuk je..nangis2..aku ckp aku akan blk lunch hour..dahla kat opis menimbun2 keje..tak sampai 5 minit..babysitter call lagi..ckp rayyan mmg mengamuk giler2..dia sampai dah tak larat...aku plak pikir rayyan tak sihat..laki aku plak antar smsm ckp opismate dia +ve H1N1..lagi aku panik...ckp ngan bos..sambil air mata otomatik kuar..ckp anak tak sihat ..bla..blaa...tros bos kasik balik
amik rayyan bawak pi spital serdang tros..kat spital..nurse check dia dah tak demam..tapi aku tunggu jugak utk jupe doktor..2 jam tunggu..mcm2 pesen dah rayyan..dari elok pe'el..sampai mengamuk tahap maksima..sampai aku pun dah tatau nak buat ape..pjg la lagi citernya..
otw balik umah..barula dia tdo..pastu aku bawak dia pi klinik plak..doktor ckp ok..demam sket je..

then balik..jaga rayyan yang asik mengamuk tak benti..sampai la ke tgh mlm..sume benda tak kena

16 april-jumaat-
laki aku plak cuti jaga rayyan..coz aku btol2 tak dpt cuti dah..laki aku pun bz gak..tp terpaksa la berkorban utk anak kan..lunch hour jumaat agak pjg..so aku blk..wat balik jugak air tawar..amik dr opismate yg tolong baca2 sket..so org panggil air tawar la kan..blk..rayyan masih camtu jugak..dah mcm2 kitorg wat..

17 april-sabtu...
aku tak pi lah event gatsby tuh..rayyan dah sihat sepenuhnya..ceria balik and ok se ok ok nya..alhamdulillah..tp tak pi la kan..sbb dia br je sihat..so better tak join group yg ramai2 tuh...
kebetulan plak my lil sis dtg kl..so dia baru nk pindah umah..kami pi jenguk japla..umah somewhere kat bangi..so lepak2 sana..then after lunch..lepak2 umah aku plak...malam..laki aku pi main futsal ngan abg ipar aku..kitorg pi mkn kat presint 9..best banget tempat nih..
kakak aku tdo umah...hari ahad tuh..takde pi mana2..lepak je..ke ade pi mana eh..aku pun dah lupa..lama sgt dah citer nih..

ok..nnt sambung entry

Monday, April 26, 2010

Featuring..me

tetiba i rasa glemer..muahahaha..
my blog featured kat MBP..

baca sini untuk lanjut..waaa...tetiba pomot diri sendiri kan..

bukanlaaaa..ni dpt emel dr kak ros..tokei MBP..psl nama blog yg unik...unik ke?hihi
so dia bg soklan..aku jawabla...pastu dpt emel..dh publish..waaa..sangat pantas ok..i like
kepada geng ibu2 yang blom daftar kat MBP..jomlah daftar sana,,byk sgt info best
kepada yg takde blog..also bleh lepak2 sana..public bleh baca sume artikel yg ade..no problem


Tq MBP ...

Thursday, April 22, 2010

hai

hai korang..rindu aku nak apdet blog..muahahahah..poyo plak..saje nak bitau..aku bersiaran guna free wifi di airport langkawi...bosan la jugak tunggu sorang2..dah berejam aku dok epot nih..keje dah lama siap..tp dh tiket kul 8.15 malam..redha je lah..
sok masuk opis..oh boring sungguh...baca emel2 keje yang aku dpt ri ni..sungguh stress..rasa cam takmo pi keje je...baru ri ni aku dpt online okei...
dari isnin sampai rabu..aku exam..pastu tros outstation..esok plak..bersedia utk menjwb sume emel2 yang diterima..rasa cam nk cuti je
last week..rayyan agak kurang sihat..rabu khamis aku terpaksa EL...

nntla apdet citer2 basi aku yer..bye..aku nak masuk dah nih...ngantuk sungguh..pg td..kul 5.30 pg dah kuar umah..

agak2 kalo sok mc..camne yer..hahahahhaa

Tuesday, April 13, 2010

makan time

video


sbb kan mama rayyan agak bz minggu nih (nak kejar 5 star rating opis ni weiii..minggu dpn start penilaian ok)
so..layanla gambar anak teruna aku nih dok makan..sungguh kusyuk dia mkn bubur nasik +carrot+bayam+fishball
jadinya video tanpa suara la..kang kalo aku berckp..byk suara2 sumbang korg kutuk aku..hahaha...
kalo boring2...leh layan video 3 minit rayyan makan ni..ok...

ada masa nnt aku apdet yeah

Friday, April 09, 2010

rayyan oh rayyan

hari ni..my little rayyan dok umah pengasuh lain..sbb pengasuh dia cuti emergency..kena blk kg pagi ni..
sbb aku ade keje urgent kat opis..tak dpt cuti..laki aku..lagi laaaaa takleh cuti
so..antar kat umah mmbr pengasuh aku..
pagi td..kemain lagi dia tanak..asik tarik2 baju aku..sudahnya..pengasuh dia dukung..bwk pi tmpt lain..tros aku cabut laa

td dok msg2..dia ckp rayyan nangis jap..pastu dh ok..dok main2 ngan budak2 lain..

ptg ni..pengasuh ckp 'rayyan ok..cuma dia suka gi dapur..main dispenser akak..dia suka tgk air keluar"
sabo je la ngan anak aku sorg nih..mmg hobi dia pun suka gi dapur..hehe

skang ni perangai dia..dh panjang akal..
mlm2 nak tdo..dah pandai mengira 1,2,3...tp bahasa dia la..


minggu dpn lg satu..kena outstation..arghhhhhhh


**gambar hiasan adalah semasa di air terjun jeriau fraser's hill

Wednesday, April 07, 2010

utamakan keluarga

yer..utamakan keluarga yer kawan-kawan
sbb aku tgh berkursus hari ni..dari pg sampai petang kat LPPKN. Kursus Ilmu Keluarga bertajuk UTAMAKAN KELUARGA..kena byr rm30...huhuu
ni entry schedule..so dh print peta ke jalan raja laut..hahaha..harap2 tak sesat..jupe sok yer kwn2

Tuesday, April 06, 2010

Jalan jalan hari ahad


 bulan 4 ni..nmpk gayanya..kami anak beranak terpaksa perintah berkurung...haha
sbb papa bz..jadinya dok mengadap dinding kat umah je la..

pagi ahad, dpt sms dari kak ipar aku ajak pi mkn meatball ikea..dengan penuh semangat terus aku stuju..hehe
tapi aku kena pi ngan rayyan je lah..sbb laki aku byk keje..
tunggu abg n kak ipar dtg amik..tros pi ikea..masa tu lam kul 11 lebih kurang..tros pi..sambil2 tunggu kakak aku dtg..kitorg tros chop meja kat tmpt mkn..mmg ramai sgtla orang kan..
so..makan2...then jalan2 kat lam tu..tanpa arah tujuan pun...
maklumla aku pi tanpa partner kan..laju je la amik itu ini..muahahaha..takde org nak marah kan..tak bli byk sgt..bli pinggan plastik utk rayyan, bib yang ade lengan tuh, bantal2 murah..nagn brg2 lain sket

so layan la gambar ade sket2 nih..

balik mlm tuh..rayyan tak bape sihat..demam..pi klinik dpt byk ubat sbb demam, selesema dan batuk..
so semlm pun pi keje lambat..sbb bagi dia mkn ubat dulu


 suka btol dengan kerusi nih..bape puluh kali naik turun krusi nih..

 ni cubaan syahmi nak cium pipi rayyan..menjerit si rayyan..hehe
 budak2 suka buat perangai yang comel..masuk lam nih..takmo kuar..sabo je la..benda alah ni pun jadi mainan
 tertdo kepenatan..mula2 abg ipar aku n abg aku gilir2 dukung ..last2 buh je lam troli..hehe.
bantal merah tu..rm15 je..bantal lapik kepala rayyan tu..rm9.90 je..murah kan
gambar last nih..rayyan bergambar dengan bib baru..hehe..kalo sblm ni abih comot baju..kali ni..harap2 ok..cuma rayyan rimas sket ble pakai bib yg penuh nih

Thursday, April 01, 2010

survey jer

ape eh nak apdet..takde story to tell lah..hahah..tapi gatai nak post jugak..
dulu2 jarang update..and tak kisah langsung..now asik rasa gatal je tangan nak update and ngadap blog..walaupun busy..sekejap pun jadi lah..kalo time tak bizi..lagiiiii la..hehe

semlm lunch hour pegi menara celcom, igtkan ade lagi promotion gov.package..gi kat blue cube..dorg cam blur2 ..ckp takde kot..pakej yang lain..cam tak menarik..so tak jadi amik..eh actually my husband yang nak subscribe..aku tolong2 saje...yang nak bayar..dia..hihi


ptg semlm plak..after amik rayyan, singgah kedai perabot..igt nak bli almari lagi..almari yang ada cam tak cukup je nak tampung baju2 yang makin bertambah dari hari ke hari..hahaha..almari yang sedia ada..bli skali ngan set bilik tido dulu..so baju pakaian harian cam tshirt and lain2..yang berlipat..banyak sgt..so aku angkut rayyan pi survey2..ade 3 kedai perabot dekat umah..kedai 1st..okla..ade satu almari yang menepati spesifikasi aku..ade 4 tingkat..pintu sliding.rm220..kedai kedua..ade satu je jugak almari yang menepati..tp mahal sket..rm470..ble aku ckp nak survey2 je..dan2 dia turunkan harga..suh aku amik tros..rm350..rm300..last rm290..adui machaaaa..aku survey je tau..bukan nak bli tros..big boss pun tak tgk lagi..takkan aku pandai2 nak tros bli..kedai ketiga..sama cam yg 1st td..almost sama..cuma beza warna..and now aku baru tau..safety gate utk budak2 kecik..ade jual kat kedai perabot..hrga rm100 dan 120..ikut saiz..nak bli utk rayyan pun..cam dia dah lali ngan tangga and dapur umah..so..tak bli kot..just tgk2 je...

itu je la citernya..sbb nak sgt update kan..citer pun bosan je tanpa gambar..hehe
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow