Friday, June 26, 2009

makan-makan di hari jumaat

panjang lak tajuknya..hehe..
sblm citer..sila jamu mata..tgk makanan dibawah ni..aku dh collage kan jadi satu keping je..kalo rajin..klik gamba tuh..kalo nak tatap gamba makanan..ekeke


tk sume mknn ade lam gamba tuh..aku senaraikan mknn yg aku igt...

ade laksa penang, spageti,mee goreng, bebola megi, nasik dan lauk2 yg mcm2..ade msk lemak ikan kering dan nenas, ikan cencaru sambal, sambal udang..byk lagi la bab lauk..mknn lain..ade kfc, nasi impit ngan ayam berempah, kerabu, kuih muih..karipap, kuih lapis, puding buah,sandwich, buah2an..
eii..mcm2 laa..tp tu sume budak2 admin yg bawak kecuali laksa tu mmbr aku yg msk..pastu aku dan geng aku..wat cocktail je..hihi..

kira okla..ade sumbangan gak..

ni gamba cocktail segera kitorg..guna sumi jelly campur buah2 campur..buh susu cair..buh ais..siap...
tp mg laku..sedap oo

ni mkn2 saje la dorg wat..sempena hr jumaat kan..sape nak sedekah2..leh la bwk ape2..
kiranya ramai la dpt mkn..alhamdulillah..rezeki jumaat

aku takleh mkn sakan la..sbb depa start lmbt..aku ade hal..nak pi mkn gak..huhu..so kul 12.40..aku cauu..pi klcc..janji ngan kak med..senin pagi aku apdet yer..

persediaan utk esok


hehe..dengan penuh semangat patriotik..sok pagi2..kul 6 pagi dah kena kuar dr umah...huhu..terpaksala ku korbankan tido ku di hari minggu..
td dah dpt baju n topi..hehe..wpun kualiti tahap hampeh..tp layan je laa..sok skali je aku pakai.. :p




Thursday, June 25, 2009

sama tak?

vagg ..sama tak tupperware?...ehehe..saje gatal nak snap pic..kebetulan ri ni aku bwk bekal nasik goreng guna tupperware nih..tp yg ni kecik je .. :p


acha@hospital ampang


tghari semlm..sempat pi spital ampang..tgk anak manda..acha dah bertambah sihat..alhamdulillah..cuma kata manda..tunggu kul 3, doc nak bg result..
acha kena jangkitan kuman..so if sume dh ok..leh discharge dahla kan..harap2 sume ok

tapi tgkla gamba budak kecik nih..tak sihat pun tetap aktif..tapi kata manda..ni la yg br dia aktif..sehari dua sblm ni..masa dia demam..cian gak la..

nmpk tak kat tgn acha tuh..cian aku nengoknya..bekas2 tmpt masuk ubat..huhu..ape2 pun acha..moga sihat dan ceria sokmo..okey


Wednesday, June 24, 2009

Baby Chair utk rayyan

ahad lepas..pi IKEA cari krusi makan utk budak kecik nih..
saje la jln2..sbb aku dok bising2 asik dok umah je..4 hari kan..cuti..huhu..nak gak jln2 cuci mata..ngehehe..
ptg ahad lps..laki aku pun ajak la pi ikea..sambil2 cari baby chair..sambil2 cuci mata..survey2 brg lain gak skali..masa ni..mata dia tak sihat sepenuhnya lagi..tp nak gak berjln2.. :p

mood rayyan elok je dok lam stroller ngan tempoh yang lama..mungkin sbb dah lama tak letak lam stroller..ehehe

kejap je pi.tak tawaf satu ikea pun..pas amik brg..byr..balik..hehe..
so..rayyan dptla baby chair baru...sbnrnya ri tu dah nak bli..tapi out of stock la plak..mmg saje je nak suh pi lagi..hihi
otw blk..singgah umah mmbr..mmbr rayyan gakla..nama dia megat hazim..anak mmbr laki aku..hehe..

rayyan riang gembira dpt posing atas krusi baru dia..tp posing je la..pastu letak tepi..pasal dia takleh dok lagi lam tuh..tulang blakang dia tak kuat lagi..tunggu 8 bulan la..br ok kot..

ni gamba krusi yg display..simple je krusi nya..okla kan..utk budak kecik..tkleh bli krusi mahal2..ehehe


Tuesday, June 23, 2009

acha demam


cian acha demam..dh seminggu tak baik2..manda gtau acha kat spital ampang..moga acha cepat sihat..rajin2 makan ubat yer cayang...nnt kalo auntie free..auntie pi tgk acha tgahri ni takpun esok yer..acha tunggu tau..

**bahaya btol skang..ramai sungguh org demam..


Monday, June 22, 2009

ble papa jaga rayyan

laki aku ade kat umah tuh..dia mc..hehe..br jap td dia amik rayyan dr umah pengasuh...tgh test skill jaga anak la tuh..ngehehehe..smoga menjadi bapa mithali... :p
semoga berjaya..hikhik



cuti

yer..minggu lps aku cuti 2 hari..khamis dan jumaat..heaven btol dok umah..wakakaka..
mata rayyan makin trok ri tu..so rabu mlm kami pi klinik lain lak..doktor ckp sah sakit mata.n doktor bagi ubat air utk antibiotik n tahan gatal..
laki aku pun dh jangkit skali..dia dptla mc 2 hari..
so..aku pun amikla cuti 2 hari..sbb tkleh la anta rayyan umah pengasuh..nnt jangkit ngan budak lain lak..huhu..
so..lepak umah je la..sabtu ahad br la berjln sket2..ehehe
nntla apdet citer gi jln2 sok..gamba tak tnsfer lagi..
ri ni..mata rayyan dgh ok..tapi laki aku dpt sambung mc lagi 3 hari..huaaaa..jeles..jeles... :p

Tuesday, June 16, 2009

rayyan sakit mata

cian rayyan kena sakit mata lak..tp bukan sakit mata yang berjangkit tuh..tatau la camne leh kena..2-3 hari sblm ni..mata dia belah kiri start merah2 dan jd sepet.

sabtu lps..kami ke pahang..ptg br gerak..b4 gerak.singgah klinik idzham tmn melawati dulu amik ubat...pastu tunggu kakak aku kat shell sblm tol gombak..gerak sama2 gi umah makcik n pakcik kat bukit mendi, triang..coz mak ayah aku ade kat sana..gi ziarah makcik yg tak bape sihat..
ni gamba rayyan lam kete..masa kami benti..kakak aku bli lemang kat tepi karak hiway


ahad tghari..siap2 nak blk..oh yer..sblm tuh..
aku tatau la camne..ubat mata rayyan ilang..hehe..
rasa cam dah buh lam beg..tp cari punya cari satu umah..tak jupe gak..sudahnya..masa blk kl..singgah lagi klinik..amik ubat lain..

muka riang gembira masa kat klinik

otw blk kl gak..kitorg bli durian..kalo tk silap area chemomoi, pahang...tepi kebun je..satu longgok..ade lebih kurang 18 bijik..rm36 jer..perghh..murah kan..
aku dok lam kete je..dorg lain la yg gi bli... :p

**br ri tu aku bli kt umah aku ni..5 bijik ..rm63 inggit tauu..huh

sampai umah kakak aku..lepak situ dulu..malamnya..pesta durian..makan pulut durian la..lgpun mak aku ade kan..mak la kena msk pulut..ngehehe
kul 9 lebih.blk umah..**kepenatan**


mlm td lak..dorg sume pi umah aku lak..mkn mlm kat umah..
blk keje semlm..masak mana yg sempat..ehehe..pas mkn nasik..sambung aktiviti makan durian lagi..huhu..layan je laa..kat bwh ni gamba rayyan di transformasikan setelah pakai tudung kak ipar aku..ehehe

ptg ni..mak ayah aku blk..huhu


Friday, June 12, 2009

jom aerobik

aku nak pi ber aerobik jap...hehe...best kan..time opis leh aerobik..

yela..kena amalkan idup sehat..opis aku wat 2 minggu skali..aerobik kul 415 hingga 5 ptg...nak2 ade kasut baru ni..lagi smangat..ahakss..

jom kita beraerobik..

oh yer..slamat bercuti dihujung minggu kepada sume..sok aku pi pahang..umah makcik n pakcik kat sana..ahad br blk..bye

beli kek cokelat

semlm ptg..elok je aku sampai umah..baru park kete..kuar dr kete..tros ade 2 org budak pompuan..agak2 skolah rendah la kot..lam 8 ngan 10 tahun kot..datang kat dpn umah aku..bawak bakul penuh kek..

dorg tanya aku

'acik..nak bli kek tak'
'sape wat kek ni dik..mak ke'
'a'a..mak buat'
'mak suh jual cuti skolah ni ek..rajinnya'

pastu dorg senyum je

'bape inggit'
'yang ni..5 inggit (tunjuk kek yg panjang)..yang ni lak singgit (tunjuk yg lam cup)'
'ok..bagi la acik yg pjg satu..yg cup tu 5'

aku pun amik..budak2 tu pun berlalu lps ucapkan tima kasih..
pastu aku dgr2 dorg ckp

'baru dpt 12 inggit'

ehehehe...saje bli..kasik motivasi kat budak2 tuh..rajin meniaga..

jadik..ni la dia kek yg aku bli..yg pjg tu..aku potong2 bawak dtg opis ri ni..yg cup..tinggal kat umah


Thursday, June 11, 2009

aksi rayyan lam kete

dulu kan..masa start 2 bulan..aku nganto budak kecik ni umah pengasuh...elok je dia dok kat baby car seat dia..kalo pagi2..normally dia dh bangun..so..dia dok diam2 je..
ptg2..aku takat cakap2 ngan dia..dia senyum2..lama2 dah pandai gelak2..

now..cuba korg tgk..ape yg dia wat lam kete





tu gamba 2-3 hari lps..

yg bwh ni plak gamba 2-3 minggu lps kot


**aku mls nk edit gamba wat skalikan sume..tp rajin plak utk upload satu2 :p**

adui..letih tp nk gelak pun ade ngan aksi budak kecik tk reti dok diam ni..
ni gamba semlm lak....ble bg toys...reti la dok diam jap


ohw..tp gamba ni bukan di snap time aku drive yer..ni dh stop dpn umah..
takkan la nk snap n drive..no no...tak elok ok...

now rayyan dh nak masuk 7 bulan..dia br start gerak ke depan yeaa..go rayyan go..meniarap dh lama la..n dh lama dia start guling2..golek2..satu umah ..jap ujung karpet sana..jap nak masuk bwh sofa..

LinkWithin Widget

yeaa..dah wat widget baru..jakun kan aku..org dah lama wat..aku br sebok2 nak wat..aku dok tgk lam blog org lain..cam blog kak miza ..pastu blog jiejah..**aku br berkenal-kenalan ngan dorg ni..ngehehe*
ade widget best kat blog dorg..jadi nya..aku pun berkenan gak..
aku google..aku jupe
http://www.linkwithin.com

yeaaa... **pdhal takyah google..bleh je klik kat tepi widget dorg tu :p**

jadinya..blog aku pun dah ade..


ade ape?

ade nih..ayat tu..tatau la camne nk tukar..otomatik kot

sini pun ade cara-cara nak guna



Wednesday, June 10, 2009

Balik kg punye citer

last week kan aku blk kg..so saje mau share citer..tp gamba ..nan ado laa..except masa kat tganu ade sket

rabu..

pagi..siap2..then gerak lam kul 10.30 lebih la kot..ptg kul 4 kot ..sampai kg lakiku..rehat2..mlm gi jln2 umah abg2 ipar..of course la sbb nk bwk rayyan pi berjln2 umah sedara2 belah laki aku kan..hehe

khamis..
lepak2 kat kg laki aku lagi..tghari br siap2 nk blk kg aku lak..ptg..lam kul 3 gerak ke kb lak..lam kul 6 ptg..agak2 sampai kb..tros pi kedai mak aku yg dh hampir nk ditutup sbb dh nk mlm kan..sempat la aku kasik rayyan kat adik aku..aku ngan laki aku pi mkn mee sup siam ni..best oo...nikmat tul..pekena ngan teh ais

pastu gi kedai mak aku..rembat2 kain n tudung satu plastik besar..bisnes ..jgn tak bisnes..malam..sume dtg umah..famili kakak n abg aku la ..kat kul 1 pagi.br dpt tdo..
eii..bestla kan kalo dpt blk kg slalu..ngehehe

jumaat..

after bekfes n lepak2..kami siap2 mau pi jln2..nak pi umah kak ipar kat pasir mas..n destinasi wajib seterusnya..pi rantau panjang..hehe..adik aku ikut skali..**leh tlg jaga rayyan skali..ahakss**
sampai pasir mas..sembang2...siap mkn tghari..sblm tu..laki aku pi semayang jumaat kat situ la kan..pas dh siap mkn..br kami pi rantau panjang..shopping sket ..**sket je..takat bli kuali, senduk n ada la brg lain lagi...hikss**
otw blk..singgah umah mmbr lama..besfren masa blaja skolah menengah
dulu...dia kawen 1 jun ri tu..tk smpt blk..so singgah jap..wpun dh lmbt..*maghrib dah**..tp dh janji kan..best..best..dpt jupe mmbr lama

sabtu..
dah siap2 nak blk..**sedey**
tapi kami pi tganu dulu..coz nak attend kenduri umah abg ipar aku..adikny
a kawen..kiranya adik ipar kak aku la kan..sblm pi..kami singgah umah kawan baik aku dulu..satu kg..satu skolah dulu..ok..dia baru bersalin..dah 37 hari..so tgk baby jap..pastu tros gerak pi tganu..kul 2 lebih sampai tmpt kenduri..sblm tu..sempat la singgah kedai kopok..bli kopok lekor n benda2 lain
dah dok umah kenduri..lama plak lepaknya..mcm2 la kan..mkn la..sembang2..ehehe.biasa la tuh..kat kul 430 baru gerak blk..igt nk jupe gaban n vagg..tp tkde rezeki..aku sampai kat kul 515..dorg dh blk la..coz dorg ade hal lain..huhu..
**hadiah nnt la aku pos ek**
tapi alang2 dah sampai pantai batu buruk..aku pun masuk la A&W ..walaupun gaban n vagg dh blk..**kami janji kat A&W..hehe**..aku pun sempat mkn waffle sorg2..sbb laki aku tkmo mk
n...tp aku nak gak mkn kan..so abihkan la sorg2..wpun tak abih gak..hehe..



pastu jln2 kat pantai batu buruk..
ni ade la sket gamba rayyan ..suka main pasir n tgk layang2..
aku kat pantai ngan berbaju kurung ..okey..ahaha..pes time






pastu gerak blk kl...bawak ngan penuh berhemah..kul 2 pagi br sampai.penat..ngantuk...uhuhu..laki aku lagi penat sbb dia drive..ciannya.

Tuesday, June 09, 2009

Projek Roti


ni projek weekend lps...percubaan kedua aku wat roti..tp projek pertama utk wat roti camni..dulu aku wat roti sosej..ehehehe
nak kata 100% jadi..tkla..cuma leh la dimakan..hihi..
ni inti kacang merah...penuh kacang ku bubuh..hehe
nntla..pasni wat lg..tp kena uli lg lama la kot..br lagi gebu..
maklumla kan..tkde breadmaker..kena uli guna kederat jari jemari ku ini..hehe

permukaan roti kurg berkilat..sbb aku tk sapu ngan telur..hanya gunakan ape yg ade je kat umah..susu pun guna susu perisa cekelat..tu yg kaler gitu..:p



sambil2 tuh..rayyan enterframe..gamba kat jusco ri tu..saje nk gtau..dia dh pandai pegang botol sndiri..n seb baik dia rajin gak pegang botol..ble kasik susu atau air msk..suh dia pegang..mesti dia pegang n dah reti la nk kontrol tgn tu..kalo awal2 dulu..pandai pegang je..tp kalo botol terjatuh..tk reti nk btolkan botol dah..skang dah ok..hehe
cuma budak kecik ni..makin lasak..adui letih


Monday, June 08, 2009

Rayyan main gitar

video

budak kecik ni..suka sgt kalo tgk gitar papa dia..ni kasik chance dia goreng gitar guna mulut...**gigi takde lagi** kalo tak..dah lama goreng gitar guna gigi je..hehe


Friday, June 05, 2009

Udang..udang

lam entry lps..aku ade citer kitorg bli udang kat airport KK kan..so..seminggu lps tuh..kami plan wat mkn2 sepuas ati kat umah aku..tp 4-5 hari sblm tu..dpt notis..umah aku takde air lak..pada hari yg dirancang tuh..huhu..so tukar plan..kami dinner kat nilai..umah abg aku...so inilah dia ..the making of our seafood dinner..ade potato salad..ade carrot cake

ni proses nk wat potato salad

ni udang sblm di bakar..udang lemon bercheese

ni tgh perap udang yg bakal di grill dengan daun pudina

potato salad

udang celup tepung

udang lemon bercheese

grilled shrimp with mint

sotong celup tepung

hidangan atas meja umah abg aku..hehe..lam aluminium foil tu..ade kambing

ni hidangan lam pinggan..hehe

mmg kenyang yg teramat sgt...sbb sakan dok mkn..sampai tak layan sgt final AF7..dah abih mkn.br la naik atas..layan AF lak..hehe

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow