Selagi blom beranak..kita makan benda yg takleh mkn lam pantang nnt yer..salah satunya laksa penang..hehe
awal2 peknen dulu..mmg aku tk mkn pun..rasa loya je..sbb ade daun kesum kan..rasanya..mengandung ni..ni je la kot skali yg aku mkn...ni buat masa cuti CNY..stay umah adik aku..pastu geng2 lelaki bawak balik bunga kantan banyak..so kami plan buat laksa la..ape lagi..bahan2 pun senang je...cuma aku kurang berkenan guna laksa segera nih..tapi terpaksa kan..mana nk carik laksa beras ..
resepi pun senang je..main agak2 je...
rebus ikan..lam tak sampai sekilo...rebus ngan asam keping n garam...asingkan tulang..blend..yg tulang..blend jugak..tp tapis
utk bahan2 lain..bawang merah..lam 10 ulas gitu..bwg putih 2-3 ulas..bwg besar kuning..sebijik kecik je..halia sket..blend..nnt campur lam air rebusan ikan..rebus sampai mendidih..skali ngan tuh..masukkan cili kering yg dh blend..ikut suka nk byk mana..kalo nk pedas ..buh byk..nak mild2..buh sket...
pastu buh skali daun kesum ngan bunga kantan, asam keping...garam gula..belacan..tu je lah..
rebus la lam setgh jam atau lebih...ni bleh mkn lam 8 org kot..laksa guna sepeket setgh..
utk hiasan..biasala..cili potong..daun salad..timun..limau..nenas..telur..bawang besar merah
syahmi mkn dgn kusyuknya..hehe
1 comment:
tempting! tenkiu
Post a Comment