Friday, January 27, 2012

Potty Training


Potty training , toilet training..benda yg sama je kan..ke lain eh..hehe..ok...anak bujang aku..si rayyan tu..dah genap 3 tahun masa bulan 11..so kalo ikut umur..skang ni..**masa start potty training ni..early jan 2012..3 tahun 2 bulan lah..
ade yg start awal lagi kan..ade yg lambat..takpelah..janji ajar...dr tak ajar..hehe..
sebenarnya..kalo ikutkan aku..tunggu aku abih pantang.baru nak ajar..sebab ikut keadaan aku..mmg tak larat la kan asik nak gi toilet basuh kencing n berak rayyan..tapi sebab pengasuh dia rajin nak ajar..so dia start dah...sebenarnya sebelum ni..mmg ade byk kali cubaan..tapi sbb mak bapak kurang saba..ajar sehari..stop...ajar..stop..hahah..jadi la tak reti2 lagi si anak..
spender dia pun dah lama bli..karpet kt umah pun dah simpan..bia la lantai tu togel camtu je
so..awal tahun ri tu..pengasuh dia dh start..so kami sambung je la..dr ptg sampai malam...
aku...mmg tak layan sgt la..seb baik papa dia rajin ..dia la yg layan rayyan..
so far..ade la terkucil lam suar 2-3 kali..tu stendet la kan..tapi alhamdulillah..skang dh ok..now..dah masuk lam 3 minggu gak la nih..cuma ble pegi berjalan2 atau time tdo..pakai la diapers kan..nampaknya satu pack..sebulan pun tak abih nih..bagus..bagus..sebab pasni peruntukan utk diapers..utk baby plak..hikss

utk dia poo poo..takdela bli benda alah cam gamba kat bawah nih..nnt leceh je kan nk kena cuci balik..eii..aku pun geli..hahah...so..rayyan guna toilet cover utk budak2..yg jenis cam kat gambar no 2..tu pun tak bli..kak pia bagi..sebab anak dia..zikrey ade 2...tq kak pia
rayyan pun suka je guna yg tuh..sebab kalo toilet bowl biasa..sah2 la bontot dia kecik..so guna toilet cover yg ade span..dia selesa lah..
Satu je yang aku heran..tatau la kalo normal utk budak baru blaja kan..si rayyan nih..bleh jadi 2 minit skali pi toilet..sabo je laa..aku mmg ok je..papa dia la yg stress agaknya..haha..kdg2 dia bleh tahan..kdg2 bukan dia kencing pun..jadi..layan je la..kalo wat tatau..kang kencing lam suar plak kan..
harap2..mmg tros berjaya lah..rayyan pun dah besar..dh nak jadi abang pun kan .. :)




4 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my Nuha skang kat sekolah dh tak pakai. me pakaikan dia kat rumah jer time nak tido.

strawberi said...

kan..ble dh pandai..lega sket..rasa cam anak dh besar..sob..sob..huhu
mncabar jugak kan masa mula2 nk ajar tuh..tp at least kita dh ajar anak kita ... :)

Ammal said...

Kalo Ammal, tgk kuantiti susu yg dia minum. Kalo banyak setiap 15 minit, terus ajak dia pie toilet. Kalo tak, setiap setengah jam. Bab poo poo selalu memang hilang sabar laa. Jadi tarzan & hitler ajer.. kah kah kah

strawberi said...

rayyan mmg tak byk minum susu..sehari..lam 3 botol (7 auns satu botol)
tp agaknya awal2 ni kan..mmg dia rasa tk selesa ..asik nk gi toilet je la..

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow