Friday, January 13, 2012

Set Untuk Breastfeed

ni salah satu barang yang aku bli untuk anak kedua nih...ye la..org lain..anak kedua..dh tak payah nk bli2 benda ni kan..tapi dulu masa rayyan..aku manade bli pump ni sume..tapi aku tetap breastfeed dia..tahan la sampai 1 tahun 5 bulan..tapi tk prnh pump...pelik tak..
padahal aku keje..tapi ye la..mmg la aku campur ngna susu formula..alasannya..dulu aku rasa leceh..nak angkut brg2 tu kt opis..nak simpan stok..mcm2 la benda negatif aku pikir..pastu breastpump kan cam mahal..hahah..giler kedekut..tapi sbb tatau kelebihan sgt..plus tak reti nak simpan stok2 susu (sbnrnya malas nk study)..ye la..kira dulu jahil la bab simpan2 stok susu nih..cumanya aku mmg breastfeed la..
tapi ble dah berbulan2 menyusukan rayyan..tetiba rasa nk bli breastpump..rasa cam terlambat (konon)..so..mmg la tak bli...

so kali ni..azam kena kuat sket..azam utk short term..aku cuba EBF (exclusive breastfeed -tanpa campur susu formula) selama 6 bulan..then tgk camne hasilnya..if berjaya..kita sambung 2 tahun plak..insya allah kan..
cuba kira..kalo susu setin sebulan rm60-rm70..banyak dah save kan..blom lagi kalo dh besar..makin byk minum susu...bleh jadi 2 tin sebulan..

jadi..persediaannya ialah..bli breastpump ..tapi aku takla bli yg medela ke ape yg letrik sampai 2k ...sbb aku tgk mmbr2 aku guna yg manual..ok je..so aku cuba bli yang MAM..pada yang dh biasa ngan botol susu MAM..mesti tau kan..MAM ni mmg ok..so awal bulan sept 2011 lps..MAM ade kuarkan set breastpump..masa tgh google..jupe la web mam kan http://www.mambaby.com ..
pastu carik2 yg online..harga asal rm239.00 ..kebetulan masa nk bi ri tu..akhir tahun kan..banyak yang buat Year end sales..so aku bli..dpt diskaun 15% kot..ke 10%...nnt apdet rege aku yg aku dpt..hehe..lupa daaa...
kira murah la kan.. set yang ade..2 botol susu..kiranya utk storage kan..tp skali ngan teats n sealing disc..
pastu aku bli warmer ..untuk panaskan susu kan..bli brand little bean..ni yg plg murah..harga asal rm99..tapi dpt rm69..warmer ni bleh guna untuk rumah atau kete..kira bleh guna plug biasa atau cucuk tmpt rokok tu..and bleh letak air atau tak..aku suka la benda yg flexible camni..senang..ni nak letak kt umah pengasuh sbnrnya..kalo kt umah..takyah guna warmer..rendam susu lam air panas je ..

then benda lain yang dah bli..ice pack..tapi ice pack yang jenis tahan berhari2..ape ntah nama..sbb masa nk bli..ice pack biasa dah abih..jadi aku bli la yg luar biasa sket..hehe

pastu bli cooler bag..brand simple dimple..rm29.90 je kot..benda yg tak bli..storage beg..membazir je kan..baik simpan lam plastik eskrem atau bekas dadih je..sbb bukan tahan lama pun
nnt pasni aku share article psl nak simpan susu ..utk nota diri sndiri sebnrnya..hehe..kot lupa..bleh baca blk nt..
tu je la kot bendanya...sape2 nak share..meh citer..hehe..
insya allah..ni azam aku la kiranya..susu ibu kan yang terbaik..harap2 berjaya ..aminnn

3 comments:

Jiejah @ Iza said...

aku dulu giler azam nak bf atleast 6m kan ..siap beli pump electric + accs .. x tau mana silap , air susu mmg menghampakan. nak kata x berazam,giler punya azam ..gigih pump ,urut , mkn itu ini yg berkhasiat ..sudahnya aku redha ajek la ,rezeki adeel 2bln je pestu kering kontang sobsobsob .
harap ko berjaya bf sampai 2y .
ehhh adik rayyan boboiboy ker gegirl? ekekeke kepochi mak.

strawberi said...

alahai..ciannya..tp takpelah..atleast ko usaha gak jiejah...dpd takde usaha kan..mrasa 2 bulan tuh..dh byk zat dia dpt tuh...dh rezeki adeel takat tu je...huhu..
err..jantina..seprais nt..hahahha

ibuhebat said...

bagus, bagus.. teruskan usaha bfeed selama yg boleh. jemput ke blog saya http://hebatkan.blogspot.com Salam perkenalan :)

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow