Wednesday, April 10, 2013

Menjala dengan roti jala

hehe.. pagi2 hari minggu..kalo rajin..kita watla menu renyah sket..kalo tak bape rajin..kita bekfes roti sapu nuttela..atau goreng roti canai segera..atau best lagi..tapau nasik lemak..hakhak...
malas nk basuh pinggan mangkuk...kita gi je kedai mamak

ni angin kuskus rajin sket datang..kebetulan ade left over kari ayam mlm sebelum tu
*btw..ni kejadian minggu sebelumnya..

aku kan..kalo wat roti jala..mesti tingat ayah aku..sebab ayah aku yg rajin wat roti jala kt umah..suka experiment masak itu ini..suh anak2 makan..

kadang kan..kitorg lepak2 tgk tv..tau2..ade cekodok pisang..ayah aku hulur sepinggan..kami makan..elok je abih...hulur sepinggan lagi..haa..ayah aku rajin..tapi nt mak aku bising..sebab dapur bersepah..wakakak..
roti jala ni..antara speciality ayah aku jugak..aku rajin gak tolong..sebab dlu.aku suka makan yg baru masak tuh..kan cam keras kejung sket..aku suka sebab rangup...pastu aku tlg gulung sket..ayah aku gulung banyak
lagi best kalo makan ngan kuzi..kuah dia pekat...
kalo raya plak..slalunya tempah je lah..antara menu slalu ade time raya

now adik aku terer wat roti jala..siap amik tempahan lagi..aku lak..sanggup wat utk diri sndiri je..tak rela org tempah..hahaha..jenuh oi nak buat..

dulu2 ..kalo wat rotijala..aku rasa cam..leceh giler kot..abih kecah satu dapur..ntah ape2..dekat dua jam aku buat...baru jadi 10 keping kot..haha..tensen..tapi nak buat jugak...aku ni ..masak benda2 jarang masak..asik google je..hakhak...
tapi roti jala mmg senang..takyah google sgt..eh..tp google jugak sebenarnya..nak konpemkan resepi..ade aku amik dr kak jee..sebab dia mcm ade formula nak wat roti jala nih..

1 cup air
1 cup santan (dh campur air la..bukan pekat sgt)
2 cup tepung..atau buh dlu 1 1/2..then tambah kalo rasa cair sgt
1 biji telur
pewarna..egg yellow atau kunyit
sedikit minyak dan garam

tu je...
aku tak paham pesal dlu asik failed..haha..now rasa konpiden sket..buat tak lama sgt la..buh sume bahan..blend..tapis..menjala..
lagi satu..org dok guna la bekas daiso tu kan..aku bli jugak..lubang yg 3 tu kan..kalo buat..jadi cantik tu kan..petak2 je..tapi lubang tu..kena potong sndiri..aku wat..lubang kecik sgt..potong lagi...besar pulak..haha..last2 simpan je..seb baik 5 hengget je

so..aku lagi suka guna acuan kuning rm1.50 ni haa...ok je..takyah nak cantik2 sangat..janji boleh ngap..susah2..aku wat cam lempeng je...cuma bab tumpah2 tu..stendet laa..pastu kita kemas n lap..oklaaa..nama pun masak..harusla kecah sket dapur tuh..
so ..utk resepi tadi..dptla makan utk 3-4 org nih...aku pulak guna kuali non stick yg dok wat durian crepe ri tu..kali ni boleh guna balik..so roti jala aku..kiut2 kecik je..boleh mkn byk tanpa rasa bersalah..haha





jemput makan



2 comments:

Lynda Che Lah said...

cantik..mak lynda rajin lah menjala ni kak..tolong sikit2 bolehlah

strawberi said...

takpe..tolong2..nnt lama2 mesti boleh buat sndiri...hehe

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow