senang je buat karipap..lam pantang pun leh wat..haha..tapi bab yg malas..nk kelim..hihi..so aku wat satu adunan..tapi kelim separuh je..
untuk inti karipap..ikut suka la nk wat cemana..sardin ke..kentang je ke..campur daging atau isi ayam ke..wat cam nk masak kari..tp jenis kering..
ni citer psl nak buat doh yg rangup..resepi amik dari blog kak ita http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/11/karipap-rapuh.html
resepinya sama jugaklah..
400gm tepung
1/2 cawan minyak msk
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk (buh ais)
garam
gaul gandum ngan marjerin sampai jadi cam serbuk roti..pastu campur minyak masak..pastu gaul ngan air sedikit demi sedikit.air tu..dh campur garam siap2..
kalo agak2 dh bleh uli...cukupla air tuh..tp setgh cawan..mmg cukup2 dah tuh..
pastu tutup ngn plastik..simpan lam peti ais...kuarkan ble nk guna...
aku ni bab kelim mmg fail..hehe..jadi la..janji bleh makan..hiksss
*dpd satu adunan tuh..aku wat separuh..dptla 13 bijik..
No comments:
Post a Comment