wiken baru ni kan start jerebu..sabtu tu..gagahkan lagi utk kluar...ahad sebenarnya nk kuar..tapi bangun pagi tu...satu umah dh bau asap...tu blom kt luar lagi kan...makanya..dok umah diam2...pintu tingkap sume tutup..huhu
pastu tgk plak ..lam peti ais..ade cream cheese..cream cheese ni cepat expired..dahla mahal kan..rugi kalo dibuang camtu je...hehe
so...pikir2..google2..nak buat ape ngan cream cheese...nak buat kek..cam muak je...tiramisu...kena guna mascarpone cheese plak...
pastu rasanya cam nak blaja2 buat cheese tart pun ok jugak kan
google...jupe kak ita ajar step by step...bahan pun simple...check..sume ade..
tq kak ita
boleh refer situ utk penerangan lebih jelas...
ni bahan utk shell..
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
tidak digalakkan guna telur gred A atau B ..kalo guna jugak..buang sket yg putihnya...
so...gaulkan butter dgn gula..aku guna gula halus je...kacau sampai sebati...baru campur telur dan esen vanilla..
pastu campur tepung yg di ayak..sedikit demi sedikit...
doh tu mmg lembut sgt..so aku balut ngan plastik..buh lam peti ais
kalo ikutkan..patutnya satu malam..tapi ...diri ini tak saba...makanya..sejam je buh lam peti ais..
mula2 ku igt kena canai..rupanya tak payah..doh ni agak lembut kan..nak canai pun tak boleh...dahla letak lam peti ais sejam je kan..muahaha..
jadi..buh sket lam acuan..then agak2 la tekan...nak tebal ke nak nipis...
aku ade 2 jenis acuan..dua set yg tray gini..dan set yg satu2...ni sume acuan apam polka dot aku la nih..hehe
secara personalnya..aku lg suka guna yg sebijik2 nih..senang sgt..nmpk tak bhgn atas tu..yg satu2 ni lg cantik..banding ngan mini tray tuh..
dah abih buh lam acuan..panaskan oven ..dgn suhu 160-170C...kalo ikut resepi ..tulis bakar 20 minit
jgn lupa cucuk2 sket,,supaya doh tak menggelembung nt
see..what happened to my shell..uwaaa
nasib baik test buh 1 tray..tk buh sume tau...
rupanya perlu bakar 5 minit je...4 minit pun ok kot
kalo tak bape masak..tkpe...sebab nt nak bakar lg...tp kalo nk simpan shell tu..kena la btol2 masak...
lagi satu..lps bakar guna acuan tart..lps kluarkan dr oven..mestila panas lagi kan..so utk bakar 2nd batch...acuan panas dan lambat utk buh doh..cara aku senang je..lps kluarkan shell tu..buh lam peti ais yg beku tuh..buh 2-3 saat je..tros sejuk..boleh buh doh dan jadikan shell kemudian bakar utk 2nd batch... :)
then sediakan adunan cheese plak...
sebelum tu..pipe kan inti ape2 dlm shell tu..aku guna blueberry..,buh lagi byk..lg sedap..
tp jgn penuh sgt plak..kang nk buh cheese lagi
lps tu..putarkan 125 gm cream cheese + 30 gm gula halus..campur 1/2 biji telur dan esen vanilla
sebab resepi asal..250gm cream cheese dan 50gm gula serta sebiji telur...tp byk sgt..jadi..aku buat separuh je..hehe
okla..mmg ngam2 ngan shell yg ade nih
then amik sket cream cheese..campur pewarna,,utk buat hiasan kt atas tuh...calit 3-4 garis..then tarik...kalo buat ngan teliti...dptla hasil menarik...aku ni..sambil calit..sambil rania terjerit2 kt kaki...camno nk buat..asal boleh je lah..haha
sebelum bakar |
adunan yg aku buat td..dptla lam 49 bijik + 12 biji buang sbb hangit...okla kan..
lg satu..mmg kena buh cream cheese tu penuh..sebab dh masak n sejukkan nt .dia mendak sket...
ok..dh siap
6 comments:
sedap nyer cheese tart..
dulu pernah buat fruit tart..tp leceh giler nk buat shell tart tu..tension rase..huhh..
bli shell dh siap pun best jugak...simpan kt umah..bleh wat tart telur/fruit./cheese..ble2 masa je..hihi
senang.. nk try nnt... hehek
wat jm...utk kuih raya pun boleh sgt...
thanks for sharing... love love love cheese!!! ok bole try utk raya! hihi
senang je kan..tak buat..tatau..hehe...
kita pun igt nk buat raya..siap2 buat shell...blk kg nt..tinggal buh cheese je..hehe
Post a Comment