Thursday, June 09, 2011

Cerita Pasal RUMAH


gambar hiasan je...ehehe

dr kawen awal 2008 sampai sekarang..kami menyewa di kawasan seri kembangan nih..dekat lah ngan bukit jalil..kalo biasa area sana..mmg tau la kan..reason menyewa sekitar sini..sbb aku keje kl..laki aku keje kt usj..so dah lama dok sini..dah ok..aku pun nk pi keje..lalu je MEX tuh..so dah 3 thn lebih kami dok sini..ade jugak niat nak carik umah sendiri..tapi tu la..cari lebih2 kurang je..tapi bila awal april ri tu..tuan umah ade bawak orang dtg tgk umah..pastu org tu plak jadik nak beli..maka kelam kabut la kami carik umah..hahaha

haa..amik..baru nak carik umah kan..hehe..dah dok situ..cari area2 itu jugakla..yg byk projek perumahan baru..area kinrara lah..tapi kalo umah biasa cam umah kami dok nih..umah teres 2 tingkat...plg kurang 400k...pergh..kalo pikir2 400k.,.baik buat umah banglo cam istana kat kampung...kalo la kan..kalo ade duit..hehe
then ade la contact2 agent sana sini..pegi tgk umah sana sini...ade yg rege cam ok..ble dh tgk umah..nak pengsan plak..ble pikir byk nk kena renovate..

then ade la jupe satu umah nih..okla kan..walaupun rege cam tk sesuai je..huhu
then discuss2..bolehlah..kami pun byr deposit sebagai tanda setuju..kalo tak silap tarikh first deposit yang dibayar 11 april 2011
maka..insya allah rumah itu akan jadi milik kami..
proses nak beli rumah takde susah mana pun..sbb lantik je lawyer..then lawyer uruskan sumenya

dan sbb saya org gomen..maka saya amik loan gomen lah..cuma duit deposit kena la sediakan dulu..nnt kalo ade balance..dapatla dr loan yg lulus tu nnt
kalo ikutkan lawyer..proses utk S&P (sales & Purchase) dan nak siap...maybe minggu ni atau minggu depan dah boleh sign S&P dan byr lagi 8%..baru dorg akan start utk loan plak..yang masa S&P..lebih kepada berurusan dengan developer dan owner...untuk loan plak..lebih kepada berurusan dengan pihak perbendaharaan..loan gomen ni org kata agak leceh mungkin sbb mcm2 dokumen dorg mintak kan..so makan masa la sket nk dptkan sume dokumen..
harap2 proses untuk loan nnt..takla lama sangat..sbb lam bulan 10-11 camtu..kami nk kena pindah kluar dah..kalo rumah dpt cepat..dapatla renovate sket2..ye la..rumah yg kami beli tuh..dah 7 tahun..so mungkin banyakla jugak renovation yang perlu dibuat..start skang ..dah kena menyimpan la..ehem..tu ckp laki aku laa..hehe
nnt nak pakai byk ongkos kan..rege rumah pun..cam rege banglo kat kampung..pdhal umah biasa je pun..iskk..hidup kt kl..kena redha je...

walaupun umah baru nnt..tak sebesar mana...harap2nya selesa la untuk kami sekeluarga berteduh..insya allah

5 comments:

JM said...

aku beli rumah taon 2003.. mmg tak tau ape2 sal rumah.. time tu yg tau nk ade rumah sendiri je.. tp skrg rase sakit ati lak sbb rumah tu berhantu..ahahaha..seb bek penyewa aku tu sabo..duduk je lah sampai sudah..ekekeke

Jiejah @ Iza said...

tahniahhhhh .. jenuh la masa pindah randah nanti , beli kat mana ?

strawberi said...

weh jm..bia btol...seram wehhh..bagus btol penyewa ko...eii..bleh panggey ankel seekers tuh ..ekekeke

jiejah..2 km dr rumah sewa skang..hahah..kt seri kembangan jugak..nnt ulang2 alik pindah brg ngan kete..hihi

JM said...

betol beb.. kalau aku cite mmg menyeramkann... yg duduk lak anak2 dara.. hebat dak dieorg..ekeke..

tp ari tu kata dah berubat rumah tu..tk tau ape cite.. yg nyata nye dah 2 tahun lebih dierg duk situ.. ok la kot.. dah jd kawan kot..ekekek

strawberi said...

wakakak..agaknya la kot..tkpun hantu tu pun share byr sewa jugak..tu psl dorg tak kisah..ekekeke

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow