sebelum |
selepas direndam air garam |
ri tu aku blk kg laki aku..seminggu sblm puasa..kakak ipar aku bg buah pelam..byk sgt..tatau nk buat ape..
jadinya utk simpan supaya leh tahan lama..aku buat jeruk..sblm tu..call mak dulu ..igt2 lupa cara nak buat
basuh bersih2..buang kulit..potong ikut suka..nak belah dua ke empat ke..
then basuh..tos kan..rendam pelam dalam air garam selama 2 hari..
dah cukup 2 hari...basuh dan toskan...sebelum tu dah masak air gula siap2...buh pelam nih..lam air gula yg dh sejuk..jgn air gula panas2 plak
barula disimpan lam peti ais
nak lagi sedap..masak gula merah dan cili kering yang diblend..rendam pelam td lam air gula merah+cili..ade la rasa pedas2 manis...
dah seminggu lebih lam peti ais umah aku..takde masa lagi nk makan jeruk ni..tp takpe..tahan lama
3 comments:
kecur air liur tgk entry nie...best nyer jeruk
wow sedapnyaaaaaa.......dah terasa2 masamnye....yummmmmm!
kak liza..hehe.kan..siang2 ni kalo tgk blk...err...goyah iman
syigim...eiii..dh kurang pahala poser..hikhikk
Post a Comment