Friday, August 20, 2010

Jeruk pelam

sebelum

selepas direndam air garam



ri tu aku blk kg laki aku..seminggu sblm puasa..kakak ipar aku bg buah pelam..byk sgt..tatau nk buat ape..
jadinya utk simpan supaya leh tahan lama..aku buat jeruk..sblm tu..call mak dulu ..igt2 lupa cara nak buat

basuh bersih2..buang kulit..potong ikut suka..nak belah dua ke empat ke..
then basuh..tos kan..rendam pelam dalam air garam selama 2 hari..

dah cukup 2 hari...basuh dan toskan...sebelum tu dah masak air gula siap2...buh pelam nih..lam air gula yg dh sejuk..jgn air gula panas2 plak
barula disimpan lam peti ais

nak lagi sedap..masak gula merah dan cili kering yang diblend..rendam pelam td lam air gula merah+cili..ade la rasa pedas2 manis...

dah seminggu lebih lam peti ais umah aku..takde masa lagi nk makan jeruk ni..tp takpe..tahan lama

3 comments:

Liza said...

kecur air liur tgk entry nie...best nyer jeruk

Syigim said...

wow sedapnyaaaaaa.......dah terasa2 masamnye....yummmmmm!

strawberi said...

kak liza..hehe.kan..siang2 ni kalo tgk blk...err...goyah iman

syigim...eiii..dh kurang pahala poser..hikhikk

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow