Thursday, June 13, 2013

Mini Carrot Cake

bile rasa nak makan kek..tp yg makan tak ramai..kena la wat versi mini..hihi

sebelum ni..mmg aku slalu guna resepi vagg je.. cuma tukar sket2..aku bakar dan tukar2 bahan sket kan..
kali ni pun sama..masih blom rajin nak cuba resepi lain..hihi..sebab resepini..aku suka je...
utk versi mini..aku bli bekas kek yg kecik 2 bijik kt jusco..hehe..maybe saiz 6" kot..tak sure..tp yg pasti..kek tu muat buh lam pinggan plastik ikea tuh..

aku guna 1/3 adunan sahaja

adunan asal
3 cawan tepung naik sndiri (atau tepung gandum + serbuk penaik)
3 cawan minyak jagung
3 cawan carrot diparut
1 tin susu cair *aku guna je susu full cream
1 cawan gula  * aku guna brown sugar
4 biji telur *utk mini cake..guna 1 telur je

tambah jugak
kelapa parut kering
almond
walnut

boleh tambah
raisin dan cinnamon powder


aku guna 1/3 je dr adunan tu..dapat la sket..ok je..boleh mkn 2-3 org ni
aku bakar 25 minit je..sebab adunan tadi..aku bahagi 2...buh lam 2 loyang
suhu oven 160C

pastu ade cream cheese lebih masa wat RV ri tu..aku buh je atas kek

if nak buat baru
guna resepi

125 g cream cheese
60 gm gula halus
60 gm butter

tu je


2 comments:

Tengku Fauziana said...

huh..sedap nyer..

strawberi said...

senang je buat nih..hehe

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow