Monday, October 24, 2011

Bila rayyan tak sihat

Dari sabtu lepas, rayyan kena cirit birit..kesian jugak dia..hari sabtu tu..adalah 8 kali dia kena berak2..so dh gi klinik..sabtu ptg..oh yer..jumaat mlm lg sbnrnya dia demam..so just tuam2 kepala dia dulu..siang dh mkn ubat..demam kejap ok.kejap datang balik..so kami tak kemana2 lah..dok umah je...
sabtu tu..dpt ubat cirit dan demam..tapi masalah ble mkn ubat cirit..mesti rayyan muntah..sebab ubat tu pekat dan tak sedap..doktor ade bg air garam jugak..so ade la dia minum..
kebetulan ri tu..kakak aku ade bitau yg doktor ckp..kalo budak cirit birit..jgn minum susu..so ganti ngan milo atau ape2 yg bukan berunsur susu..seb baik rayyan dengar..tapi time nak tdo..nak jugak minum susu..huhu..cuma kurangkan je laa..nak buat camno kan
malam tadi..dia start batuk balik..sabtu tu..ade dah jugak batuk..tapi tak teruk sgt..mlm td batuk dan selsema..cirit birit pun tak baik2 lagi..ermmm..camne nak keje ri ni kan..terpaksa la berkorban cuti..jaga anak kat umah ri ni..
walaupun dia cirit birit..makan tetap ok..alhamdulillah..maybe dia lapar la kan..asik cirit je..sebab makan pun berganda2..

pagi tadi gi klinik lagi amik ubat batuk/selsema plak..ubat cirit pun rayyan dah bleh telan..caranya..campur sket ngan ubat demam..sebab ubat demam tu sedap..rasa oren..buh 5 ml ubat cirit..buh lam 1/2-1ml ubat demam utk bg rasa oren..hehe..mlm td ngan ri ni..dah bleh telan..
bontot dia pun melecet ..bagi aku..trok la kan sbb dia nk jalan pun terkengkang2..tapi doktor ckp..biasa je..huhu..sabo je laa..tapi ade la dapat ubat sapu tuh..
skang tu..dah tertdo ngan sendirinya sebab ngantuk mkn ubat batuk agaknya..

tadi pas balik klinik..igt nak pi kedai runcit jap..nak bli lauk..tapi anak teruna mengada2 byk komplen kalo pi kedai runcit..sabo je laa..nanti busuk la..ade lalat laa..so..singgah mydin je lah..bli ayam dan sayur sket2..baru la dia ok..pastu pi mekdi..bli bubur..sebab dia dh lapar..tak smpt nk masak lagi..
harap2 ri ni..rayyan cepat sihat..nnt takde la mama ngan papa risau sgt :)

4 comments:

sawaNiLa.com said...

semoga rayyan cepat sembuh ye....rayyan kat sini plak baru kena inject semalam ..dok komplen sakit

BabyIntan said...

Sian nya rayyan, aunty doakan rayyan cepat sembuh ye. Arissa masa raya baru nie kena food poisioning, kami bawak dia g hospital. Mmg kesian bila tgk anak muntah cirit-birit mcm nie kan...

BabyIntan’s latest n3:
Gaun Tahun 2009…
Beware! Renungan Menggoda Cik Arissa…
My Barbie Doll!

Ammal said...

Minah, kalau nak kurangkan bagi ubat dekat anak... kalau batuk, bagi air madu letak lemon sket. Insya-Allah, tak yah telan ubat dah lepas tu...

strawberi said...

kak yatie..rayyan demam tak lps inject?

intan...tq

ammal..tu la..madu kt umah..cam tk ori je..dh bg..tak jln..igt nk bli madu lain..rasanya br ok nnt..sbb rayyan ade batuk2 lg tuh

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow