Wednesday, March 21, 2007

ikan pekasam

Korg pernah makan ikan pekasam tak?tp kalo org2 utara..mesti dah biasa menjak azali lagi kan..
cuma aku yg dr pantai timur..jakun la sket kot...ekekeke...dulu2 pernah dgr je..tp tak pernh makan..first time aku makan masa aku gi umah member, nora kat sg petani last year..masa tu kitorg gi piknik..kami bawak nasik dan lauk2..ade la lauk ikan pekasam goreng ni..mula2 aku igtkan ape la..dah la bau dia semacam je..mak nora suh rasa ..dia kata cuba la rasa dulu..baru tau camane..aku pun amikla sket.. rasa .ermm..not bad...sedap gak..

pastu ade lagi sorg mmbr aku dr kedah gak ..nak dtg kl..dia tanya nk kirim ape..tiba2 aku tingat ikan pekasam..yes..kirim ikan pekasam la...aku pun try la goreng kat umah..sekali bising plak budak2 umah aku..bau ikan tu busukla..mcm2 ...

pastu masa raya cina ri tu..aku gi umah member aku kat kedah tu lagi..kali ni..mak dia goreng lagi ikan pekasam...then tiba2 aku rasa..best giler..hahah..pe lagi..tiap kali mkn nasik kat umah mmbr aku..mesti ade ikan pekasam..hehe..sampai kan time bekfes..mak dia goreng bihun pun..mak dia goreng ikan pekasam sebab tau kitorg suka makan..ekekeke..lawak je..masa nk balik kl..mak nora bagi ikan pekasam kat aku dan member aku, atul...hehe..best tau..

pastu ari tuh..aku kirim lagi kat opismate aku yg kebetulan balik kedah..sekilo setgh tu..byknya lam peti ais kat umah..skang..budak2 umah aku pun suka makan..siap order nak bawak balik sabah lagi..hahha...skang plak..tiap2 kali turn aku masak kat umah..mesti dorg suh aku goreng ikan pekasam..aduiila..kemaruk ikan pekasam plak dah...lam byk2 jenis ikan tuh..aku suka ikan sungai..ikan puyu..goreng ngan cili padi yang dipotong2 dengan byaknya..dan juga bawang merah yang dihiris...fuhhh..best giler...

12 comments:

marts said...

Betul tu, ikan ni kena masak sekali dengan cili kering yang digoreng. Potong bawang banyak2. Sedap makan dengan nasi goreng atau nasi panas.

strawberi said...
This comment has been removed by the author.
strawberi said...

aku guna cilipadi yg dipotong2...pastu goreng ikan sampai hancur kan..bestnya

marts said...

Makan dengan pulut pun sedap jugak Minah.

"Cubalah, Mak dah tambah Mayonis Ladies Choice sekali"

Eke ke ke ke...

minah said...

best gak tu...nnt aku cuba

Ammal said...

Bestnyerrrr ikan pekasam...
Minah, tak yah susah2 dah skrang... Kat Pasar Tani Melawati, hari Sabtu, dah ada jual ikan pekasam.... Ammal slalu beli kat situ jer. Tak la ngidam, jenuh dok tunggu nak balik kg atau kirim kat org...

strawberi said...

oo ye ke kak..tp ri tu gi kedai..mmg ade..tp cam tak best je..tak ori kot..hehe

Ajipp said...

kat umah ajipp..
stok wajib nihh..

marts said...

Yg ori musti orang kampung buat. Baru sedap.

Ajipp said...

marts tu kan saje la die nak cantas komen ajipp tanak bagi minah bace..
mencikkkk..

strawberi said...

aku baca sume la..hehe...

marts said...

Eke ke ke ke..

cantas cantas

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow