Wednesday, November 07, 2012

Akhirnya ada dah geran tanah

 akhirnya ..alhamdulillah..kami dah dapat geran tanah untuk rumah yang kami duduk ni..rumah sini..dah 10 tahun pun..tapi kebetulan kami baru beli..dan masalah yang penduduk situ tanggung dah lama..kebetulan selesai..seminggu sebelum raya haji hari tu..kami diberi notis untuk berkumpul di dewan area situ untuk diberi taklimat berkenaan benda ni..oleh MPSJ dan pejabat tanah...so dorg terangkan la ape yang menyebabkan kami tak dapat geran..sebabnya pemaju..which is TALAM...yang tak byr premium setelah jual rumah...bla..bla...so dipendekkan cerita..kerajaan negeri bersetuju untuk beri hakmilik dengan syarat kami semua bayar premium secara individu..total lebih kurang dekat ngan rm1500 untuk buat segala proses tu...kami diberi tempoh 2 minggu untuk selesaikan bayaran tu..ade lebih kurang 300+ rumah kat situ yg bermasalah..if setelkan lambat pun takpe..cuma lagi lambat la dpt geran...
kes geran ni jugakla salah satu sebab aku susah nak apply loan dlu...so kali nih dah ade geran senang sket kan..
dalam masa 2 minggu tu,.ramai la yg setelkan byr premium tu termasuk kami..so..4 nov lps..MPSJ buat majlis penyerahan hak milik ..MB yang datang..so ahad baru ni..awal2 pagi lagi kami ke MPSJ untuk majlis nih..setgh hari jugakla kat sana

sume dh setel..senang hati lah..alhamdulillah

no giliran utk amik geran kt stage nt :p

budak-budak yg kena paksa bangun pagi..ciannn


sampai tertido anak aku nih

ehemm....
eceh.


5 comments:

Miss N and Mr N said...

Salam kak strawberry. :)
sume projek talam ada problem mcm ni ke?
baru2 ni sy beli rumah kt tmn pinggiran cyber, under talam gak. tp so far..loan sume x de masalah. tapi yg bab geran tanah tak tahu menahu.

strawberi said...

kalo rumah tu master title..maknanya tkde geran lagi la tuh..kalo u first buyer yg bli direct dr talam..okla..sbb nama u all lam geran tu..mmg ok..tapi nt dah jual rumah tuh..buyer kedua atau ketiga tu nt yg masalah..sebab nama dia takde lam geran..loan susah sket nak lps..kalo dh dpt geran..senang la anytime boleh tukar nama..
nt cuba usahakan tanya developer..ble bleh dpt geran individu..kalo belum..korg kena suarakan benda ni..bincang ramai2 penduduk situ..utk fight for ur right..

lagi satu..sepatutnya lps dorg dh jual rumah tu..talam kena byr pd kerajaan negeri utk uruskan geran individu..tp lam byk kes..dorg tak byr...tu jd mslh..kjaan negeri takkan realease geran..if dorg dh setelkan..selamatla korg

Miss N and Mr N said...

oh..tenkiu kak. baru paham. hihi
semlm kitaorg g sign ngn lawyer bank. rupanya, rumah tu stil under master title. dia ckp mkn masa skit utk dpt individu.

ape2 pon, tenkiu ye. :)

Norhafizah Ahmad said...

Salam...saya nak beli rumah yg masih master title...problem bnk x approve loan sbb tanah mster title n dev bnkrup...ape bnk akk apply?....

strawberi said...

salam
kalo bab dev bankrup..mmg susah jugak tuh
tp yg saya cuba..sediakan byk copy application ke bank..cam s&p sediakan lebih dr 5 copy..dan dokumen lain..pastu pegi ke sume bank..jupe pegawai bank utk submit
pastu rajinkan utk follow up ngan dorg..tnya ape status..antar je kt sume bank..kot ade yg ok...
kitorg dpt loan dr maybank..tu pun sbb pegawai bank byk tlg

good luck

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow