Thursday, July 26, 2012

Pam Susu dibulan puasa

sebenarnya bile bab nak simpan stok susu..nak masuk je bulan puasa..aku mmg risau..ye laa..siang tak mkn minum kan..slalunya lps pump..mesti kena minum air yg byk..sebab haus sangat. Ni first time la kan nak pump dibulan puasa..dlu..mana ade pump..so tak risau langsung..kali ni..mcm2 fikir..
first and second day puasa..hari minggu..direct feeding kan..okla..takde masalah..hari isnin..dah risau..tapi stok susu ade lagi lam peti ais.tapi alhamulillah...dapat pump cam biasa..cuma nya aku ni..tak perlu risau terlampau..sebab rania bukan nak sangat minum susu kalo kat umah pengasuh..tapi..blk umah je..konpem kena ngadap dia..mmg kelaparan btol lah..haha..
sehari..korg bayangkan je la..3-4 botol x 3 -4 oz je dia minum..pdhal dah nak masuk 6 bulan..maknanya sehari..lebih kurang 9-12 oz je dia minum kt umah pengasuh..so..aku kt opis pun..pump 2-3 kali dh ok..kalo agak2 stok kurang..aku pump kerap sket..camtu je la..aku cuma make sure bekalan susu lam peti ais tak berkurang byk sgt..make sure..sentiasa ada 8 botol x 3 oz..
day 3 ramadhan

day 4 ramadhan
day 5 ramadhan
bile balik umah..aku jadikan setiap botol cuma 3-4 oz je..so bleh dpt 3-4 botol sehari..okla

Malam2 pas berbuka kan..aku akan cuba utk minum air kosong sebanyak mungkin..setiap 15 minit-30 minit..minum segelas air kosong..selagi tak tido..selagi tu la minum..kurma makan masa berbuka dan sahur
sahur plak..aku minum milo panas..air kosong 2-3 gelas..pastu aku amik ephyra..ephyra takla membantu utk tambah susu badan..tapi utk buat badan rasa kurang letih..so far..ok rasanya..tak letih sgt..ye la..paham2 je la..bangun prepare utk sahur..dr 4.30 pagi..pas sahur..tros siap gi keje..blk keje..masak ala kadar..sehari bape jam je pun tdo nya kan..ngan tdo mlm yang tak cukup..rania plak asik bangun..mmg takde istilah tidur berkualiti dah..tdo sejam..rania hekhek..tdo sejam lagi..dia bangun nak susu..kang kejap mengigau la ape..ade2 je lah..so..aku cuba makan supplement..salah satunya ephyra lah..malam sebelum tdo..aku amik monavie..haa..yg sblm ni..aku makan shaklee...ade lagi..tp aku tatau time ble nak makan..cam byk sgt..haha..
so buat masa ni..aku mkn monavie ngan ephyra je lah dlu

1 comment:

IzZa HaDi said...

purchase EPHYRA with me at a very good deal (below market price for sure!)

contact me 0192198619 or email izza_grrl@hotmail.com for further info

yours truly,
authorised dealer

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow