Thursday, March 10, 2011

2 Tahun 3 bulan

Amal Nur Rayyan dah 2 tahun 3 bulan..byk nk citer..tp tak tercerita..hahaha...cam budak2 lain la jugak..makin besar..makin mcm2 peel..makin bijak..
Rayyan dah bleh baca ABC dr umur 2 tahun la agaknya..aku pun dh lost track..hahaha..skang ni hobi suka sangat mengeja..sbb dia dh kenal ABC ..so takde masalah utk dia mengeja...pantang nmpk huruf yang besar2 kat tepi jalan ke..no plet kete ke..sume dia nak eja..walaupun kadang2 ade sedikit confuse..hehe
now menjak dia dh melekat kat tv..senang jugakla nak buat keje ape2..psg je katun channel 613..confirm ok..kalo dok berdua pun..nak naik atas..mandi ke..masak ke..bukak je channel katun tu..sure dia ok..sume citer..mmg peberet dia..dr mickey mouse, pororo, timmy time, little einstein, word world dan sume jenis katun..mmg peberet dia..tp yang plg tensen..mmg tak dapatla kami nk tgk citer lain..lps citer ayyan..citer ayyan..mama ngan papa kena layan katun jugak

kalo on laptop..dia dh booking youtube awal2 lagi..ABC la..twinkle little star la..huhu..
mengira plak..dr one two three..sampai twenty..dh pass la...skang tgh blaja twenty sampai thirty..
mengeja benda2 lain..yg simple2..eja car bolehla..hehe
bercakap..mmg stok jenis non stop la...budak tgh nak besar kan..kita jwb itu..dia tanya ini...
kalo hari2 minggu..suka benar la kalo ajak 'jom jalan'..hehe

hobi lain ..suka menconteng..konon2 menulis lah..kasik je pen ngan kertas..gerenti diam lah..tp jenuhla melayan dia...sbb dia suka sgt suh kita tulis ABC dan 123..sambil2 tu dia baca..huruf yg dia paling terer tulis takat ni..huruf H..hehe..tataula nape huruf H..tp tu je la satu2 nya yg dia reti dan byk kali dh tulis..kalo sambung2 titik ..pun suka sgt..

kalo kena marah..mmg dh paham sgt la kan..aku ni..kdg2 suka marah dia jugak..hehe..cian rayyan..seb baik ade papa tmpt mengadu..hihi

bab makan plak..ni la yang aku lemah sket..kalo dulu kecik2...suap je ape..makan aje...dr oat, bubur campur sayur..sume telan..skang ni...tau rekues nasik ngan telur aje...aduilaa..makan pun kena pujuk2..tp kalo mkn..mmg byk..cuma byk kona sana sini sblm mkn..biasa kalo sup..dia mkn la..mee ke..nasik ngan kuah ape2..bolehlaa..kalo ade telur..laju la sket makannya..sayur plak..carrot je yg dia nk telan..abih2 skang ni..kalo campur sosej..dia mknlaa..mmg agak memilih jugak budak kecik ni makan tau...

kalo nak berjln..siap tanya aku..'mama tak ikut kan'..ceh..eksen btol kalo ade papa..pastu ble papa layan main tenis atau main bola ngan dia..awal2 dah sound aku..'mama takleh main ball'..kalo naik kete..dia siap ckp left right..kat trafic light..go atau stop..dia la yg bising mulutnya..

Pe'el kalo nk tdo atau minum susu..kena aku baring kat seblah..pastu dia peluk lengan aku..sambil cubit2 lengan aku...iskk..sabo je tau..bab nak tdo..reti plak cari mama yer..
pastu kalo aku sebok wat kek kat dapur..dia ok je la..cuma kejap2 masuk dapur..tnya 'mama wat kek kan'..pastu kena bg habuan kek utk dia lah..

lagi ape eh..tu je la dulu..nnt lenkali apdet lagi..

4 comments:

Rin said...

lebih kurang je perangai rayyan dgn zik... channel kartun dia sorang konker... memang akak tak ada can nak tengok TV dah... paling suka timmy time, animal mechanical lah... dan paling di tunggu2 jam 10.30 Agent OSO... adoi!!!!

strawberi said...

rayyan plg peberet word world ngan mickey mouse...tp plg tensen kalo dia tunggu oso tuh..kita nk tdo..dia nk tgk tv..huhu

agaknya kalo reti sembang..mesti jupe zik..sembang psl katun je..haha

Rin said...

ye la kan.. sembang kartun je laa.. apa lagi nak sembang... hehehehe

tapi la ni akak dah buat rules baru kat zik... lepas OSO.. mesti naik tidur kat atas... kalau tak.. akak tinggalkan je kat bawah sorang2...

mencicit dia lari bawak bantal busuk naik tangga hahahahahah

strawberi said...

rules kejam saya plak..ble makan..kena tutup tv...

time nk tdo pun..kdg2 kena pujuk suh tutup tv...tp kena make sure masa kredit citer tu kuar..kalo dia dpt tau ade citer katun lain pastu..mmg abihla..sure dia tunggu lagi...huhu

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow