Monday, November 30, 2015

Kenapa perlu Exclusive Breastfeeding


Sape yang ada anak? Sape yang menyusukan anak..skang kita xnk citer psl exclusive atau tak exclusive..janji menyusu badan dlu..tu penting..
Korang yang baru tengah pregnant atau baru plan2 gitu..perlu tau benda ni…para suami pun sama yer..jangan ngelat k


Ok camni..aku citer pengalaman sendiri dlu…masa mengandungkan anak first, serius aku takde langsung pengalaman pasal exclusive breastfeed ni..aku Cuma tau..aku akan breastfeed anak je..tapi bila dah hantar pengasuh..mungkin campur la kan..langsung tatau kenapa perlu exclusive breastfeeding..ape kebaikan untuk baby ke ape..semua aku tak pernah amik tau


Then masa anak membesar..masa tu..kita dh start citer ngan kwn2 pun..pasal anak..kita start beli buku..atau baca pasal anak2..mulai dari tu..ade ilmu sket2 psl breastfeeding..hurmmmm…nak kata menyesal tu..ade la..tapi tak terlambat lagi kan..so..start kumpul ilmu sket..


Masa pregnant rania , aku dh start berazam..nak exclusive breastfeeding, start bli pump, n barang2 lain la…yes..masa yg 1st..tak pernah beli pun..tros je sumbat susu formula…tapi ..walaupun tak exclusive..dapat la rayyan bf setahun setengah…agak kesal disitu sebab lambat sedar diri..hehe


Ok.berbalik pd citer rania..masa pregnant tu..aku nekad jugakla..walaupun aku keje..tapi sebelum tu,…aku mmg tengok ramai kawan2 yg boleh je pump masa kt ofis secara konsisten..agak yakin jugakla disitu


Bila dah start exclusive breastfeeding, memang rasa la perubahan..walaupun bekerja, tapi aku mmg dapat pump on time dan kebetulan kt ofis ade peti ais..tapi if xde peti ais pun xde masalah..sebab skang ade mcm2 peralatan untuk simpan susu walaupun seharian. Pengasuh pun..if tak biasa bagi susu yang diperah kt baby, kita boleh ajar…serius senang kalo kita dh start dan juga dah biasa

Kalo ade budget lebih, boleh la bli peralatan untuk breastfeeding ni yang mahal2 dan berkualiti..walaupun mahal..tapi boleh pakai sampai anak 5, pastu buat plak exclusive breastfeeding…sampai dua tahun..heyyy..jimat banyak sangat wei…kepada kaum bapa yang tengah kira budget utk beli barang persiapan nak sambut bay, cuba buat kira2 sket..if susu formula, sebulan rm200 ( ni minimum tau…depends pada brand susu) darab ngan 24 bulan…berganda2 sangat jimat..darab lagi ngan 5 anak..hahaha…gituuuu

Tapi I ols beli yang budget2 je…tapi walaupun murah…boleh pakai sampai dua org anak..kalo ade rezeki lg lps ni..pun nmpk elok lagi tuuuuuu…ahhaha

So..please support if isteri kata nak  exclusive breastfeeding k..jimat banyak tau…bukan saje jimat..tapi banyak kebaikan lain

So..bila dah anak ketiga ni, aku alhamdulillah, ade ilmu sket2 ni..so aku continue…walaupun tak lama, sampai 7 bulan je sebab ade masalah lain..yang penting exclusive selama 6 bulan tu..if korang ade rezeki..teruskan sampai 2 tahun ok..

Satu kepuasan yang tak terhingga, dapat menyusukan anak dan tengok anak2 membesar dan sihat..insya allah





Susu ibu bagus untuk bayi sebab;

·         Membina antibodi semulajadi
·         Mengurangkan risiko bayi terkena cirit birt, jangkitan paru-paru, allergy dan lain-lain
·         Merangsang perkembangan otak

Breastfeeding bagus untuk ibu sebab;
·         mengurangkan risiko mendapat breast cancer
·         Membakar kalori (sehingga 600 kalori sehari)

Maklumat lanjut :  infosihat.gov.my

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow