Wednesday, September 28, 2011

Blogger MasterChef Yang Pertama

Saya kan...suka masak..(walaupun selalu ade resepi yang di print kat dapur opss..pecah rahsia)..hehe...walaupun tak sume benda terer boleh masak ..tapi rasanya okla kan..hikss. Oleh kerana sangat terpengaruh dengan rancangan masak2 di tv...kadang2sempat jugak berangan mcm nigella lawson..ngehehe..maka terasa2 mcm nak masuk contest yang nuffnang anjurkan 'Malaysia’s First Ever Blogger MasterChef!”..Wahh..tinggi cita-cita kan..takpe cuba nasib la kan..


Eh..korang tau kan..program Masterchef..pemes ni tau..tapi kat malaysia mmg la baru nak start..kalo kat US ngan Australia..mmg top rating okei...sangat tak peka kalo korang tatau..hehe..tapi blom terlambat if nak follow , Oktober ni dah nak start kat astro ria..cuma kalo korang agak2 nak join masterchef yang bleh masuk TV..mmg tak dapatlah..sbb dorg dah pilih 40 peserta..so tunggu je lah 22 Oktober nih. Cuma saya nak cuba nasib versi blogger sahaja ..hiksss
Sebelum tu, kita citer dulu pasal program ni..korang kena la bookmark kalendar masing2 ..ni details nya


- MasterChef Malaysia launch date – 22nd October 2011
- Show title – MasterChef Malaysia
- Program Details: – MasterChef TX will be starting from 22nd October 2011, every Saturday – Wednesday, 9.00pm. Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
- Program channel – Astro Ria (Channel 104)
- Official Site URL – http://www.astro.com.my/MasterChef/
- Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY



sape yang ade twitter , jangan lupa follow yer..kalo facebook..like aje...nanti bleh tau updates..


Ni pulak berkenaan rancangan masterchef


MasterChef is a worldwide phenomenon. A cooking reality show, that although doesn’t allow viewers to vote, has still broken viewership records in US and Australia. MasterChef is a success because not only is Food something we are all very passionate about but the show only allows amateur cooks to compete. Malaysians who love cooking but never had a chance to really showcase their skills and be appreciated, now get the opportunity! Get ready for the MasterChef phenomenon to take over Malaysia on 22nd October 2011!


juri dan peserta program dah tau, ade 5 juri yang hebat2 belaka dan 40 peserta yang dah jalani ujibakat, so confirmla dorg handal..kan..so..utk blogger ni..amatur je..jangan risau..sbb korang tak perlu rasa pun masakan yang blogger masak dalam blog..hiks..


Ok..pung pang pung pang citer pasal nak join blogger masterchef..jadi meh kita main masak2..walaupun resepi ni bukan baru masak semlm..tapi yang penting...aku yang masak..hihi


sebab saya kan orang kelantan..jadi kita cuba masak daging kerutuk..diulangi DAGING KERUTUK versi saya (walaupun resepi saya amik dari belakang paket  rempah adabi)..hiksss


daging kerutuk ni..kalo kat tempat lain..lebih kurang rendang la kot..sebab kuahnya pekat..tapi bleh wat versi sendiri..either nak ade banyak kuah atau pekat..


jadi..kita mulakan dengan bahan-bahannya (utk 2-3 orang makan )
daging
bawang putih, merah, kerisik, serai, halia, lengkuas

250 gm daging (dipotong dadu ) ~ lebih kurang la yer ..ikut suka potong camne 
1/2 peket rempah kerutuk adabi ~ 14 gm anggarannya
sedikit kerisik ~agak2 1 sudu besar
200 ml santan pekat

sedikit air asam jawa, garam, gula dan air
BAHAN A-ditumbuk
5 ulas bawang merah
2-3 ulas bawang putih
BAHAN B-ditumbuk halus
2-3 ulas bawang putih
sedikit halia dan lengkuas 
1 batang serai diketuk
sedikit minyak untuk menumis


nampak bahan cam leceh kan..tapi sonang jo..
sebab nak masak..kira main campak-campak saje..tapi jangan campak kuat2..kang abih terbalik periuk tuh


cara-caranya ialah


mula-mula kena bancuh dulu rempah kerutuk dengan sedikit air..agak2 sebati..okla..pastu gaul dengan bahan A (bawang putih dan merah yang ditumbuk tadi)










pastu panaskan minyak..then buh bahan B iaitu tumis bawang putih, halia dan lengkuas..pastu dah wangi..masukkan bahan A plak iaitu bancuhan rempah dan bahan A












pastu agak2 dah pecah minyak..** pecah minyak tu..minyak dah timbul kat atas ..itulah dia pecah minyak..masukkan serai, air asam jawa, kerisik, santan dan juga garam gula..
pastu masakla sampai pekat..if guna daging..kena la masak lama sket..pastu..




tadaaaaaaaaa..dah siap..bleh makan ngan nasi putih




beberapa perkara yang saya tau..mungkin boleh share..atau korang mmg dah tau pun..if dah tau..abaikan saje..hikssss...
1. kerutuk ni mmg boleh dipelbagaikan..selain daging, ayam pun boleh..tapi my peberet is hati lembu...mmg sedap jika hati lembu masak kerutuk
2. Jika menggunakan daging, garam seeloknya dimasukkan setelah daging empuk..sebab mak saya ckp..nanti kalo masuk garam awal2, daging liat atau lambat masak
3. gula tu perlu..bukan untuk memaniskan makanan yer..tapi untuk bagi balance rasa masakan..lemak2 je..bukan sampai tahap manis..jadi..buh sket je


so..agak2 saya boleh jadi Blogger MasterChef Yang Pertama tak ?hihi..


tak saba tunggu masterchef malaysia start..jangan lupa 22 oktober ni tau

5 comments:

Syigim said...

wah wah, ingatkan posting psl blogger masterchef je, rupanya siap ade resipi daging kerutuk. sedapnya.......seronok bila pandai masak ye ;)

strawberi said...

hehe..syarat utk join blogger masterchef..kena letak resipi..jadi..cubalah nasib..hihi

Misz HoNey said...

aku lagik suka tgk junior masterchef..rasa cam malu lak tgk bebudak tu msk lg dasat dr kte hehehe

Misz HoNey said...

aku lagik suka tgk junior masterchef..rasa cam malu lak tgk bebudak tu msk lg dasat dr kte hehehe

strawberi said...

kan..giler ah hebat..budak kecik masak ..siap wat resipe sndiri..nmpk sedap plak tuh

Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin
Blog Widget by LinkWithin

Jom Follow